Великий піст 2023 року: коли починається і що можна їсти

Час початку Великого посту щороку залежить від дати Великодня. Сім тижнів посту ‒ це час, щоб підготувати тіло й душу до світлого свята Христового Воскресіння.

Оскільки Великдень цьогоріч припадає на 16 квітня, Великий піст починається 27 лютого, пише ТСН.ua.

Великий піст складається з Чотиридесятниці й Страсної седмиці. Остання ‒ це тиждень напередодні Великодня. Чотиридесятницю встановили на честь сорокаденного посту, якого дотримувався Спаситель. А Страсна седмиця вшановує пам'ять останніх семи днів Ісуса Христа перед розп'яттям.

Під час посту важливо не лише дотримуватись обмежень у їжі. Церква наголошує, що віряни мають проводити ці дні в молитвах, роздумах про своє життя та в покаяннях.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Обмежень у їжі варто дотримуватися лише фізично здоровим людям. Не бажано постити дітям, вагітним жінкам, літнім людям і тим, хто має будь-які хронічні захворювання.

Найсуворішими тижнями посту вважаються перший і останній. У понеділок, середу й п'ятницю в ці тижні можна вживати лише ті продукти, які не піддавали термічному обробленню. А у вівторок і четвер можна їсти гарячі страви, але без олії і лише ввечері.

Певні послаблення церква дозволяє в суботу й неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією. Також можна пригубити червоного вина.

У Страсну седмицю є особливий день ‒ п'ятниця. Цього дня віряни можуть їсти лише вчорашній хліб і пити воду. А в суботу їсти взагалі заборонено.

У другий шостий тижні меню за днями може бути таким:

Понеділок на сніданок можна заварити гречану кашу на воді, на обід приготувати капустяний суп і картопляні котлети, на десерт з'їсти фрукти, а на вечерю випити чай без цукру.

Вівторок вранці можна з'їсти смачну вівсяну кашу, на обід вермішелевий суп, салат з овочів, перлову кашу з грибами. Від вечері краще утриматися.

Середа розпочати день можна з рисової каші, а на обід з'їсти гриби й салат з капусти. Вечерю краще пропустити.

Четвер на сніданок чудовим варіантом стане кукурудзяна каша й сухофрукти, на обід пасуватиме солянка й овочевий салат, а на вечерю картопляне пюре й домашні заготовлення.

П'ятниця спробуйте ячну кашу, зваріть гороховий суп, а також зробіть фруктовий салат, на вечерю можна поласувати гречкою під грибною підливою.

Субота початок дня буде чудовим з вінегретом, а на обід можна приготувати рисову кашу з чорносливом і курагою, на вечерю можна зробити макарони й салат.

Неділя вівсяні пластівці на воді можуть стати сніданком, на обід можна з'їсти пісний борщ і смажену картоплю, а на вечерю відварений рис із цибулею та морквою.

Під час Великого посту не заборонено експериментувати. Головне ‒ вилучити з меню продукти тваринного походження. Тобто молоко, сир, сметану, яйця, м'ясо й рибу. Можна їсти макарони, крупи, овочі й фрукти, сухофрукти й зелень. А також домашні заготівлі й овочеву консервацію.

Віряни завжди суворо дотримуються посту, щоб очистити своє тіло й душу. В ці особливі дні християни проводять більше часу в молитвах, а також вводять певні обмеження у їжі.

Якщо ви дотримуєтеся всіх церковних правил, важливо знати, коли будуть всі пости 2023 року.