Від кого залежить наше майбутнє?

Багатьом людям складно уявити, що таке сценарії майбутнього. Спробую пояснити.

Майбутнє не є передбачуване. Воно формується як об'єктивними трендами, так і нашими особистими рішеннями. Навіть об'єктивні тренди не приводять нас до необхідного майбутнього, оскільки, окрім необхідних трендів, є також змінні тренди, які залежать від особистих рішень людей, не тільки керівників держав і корпорацій, але й мільйонів і мільярдів людей.

Навіть для віруючих людей, де діє всезнаючий і всемогутній Бог, майбутнє не передбачене. Бо для Нього все відоме і зрозуміле, а для нас не передбачене і незрозуміле, а Він не тільки всезнаючий і всемогутній, але й милосердний і милостивий. Тому Його вирішення може здаватися людині як зміна вироку, як зазначається в книзі Йони.

Для атеїстів сучасна наука показує, що поведінкова біологія настільки складна, що неможливо вважати її детермінованою. Тому майбутнє завжди є змінним і складним. Ми можемо тільки намічати сценарії майбутнього, засновані на трендах, і потім вибір мільйонів людей вирішує, які з цих сценаріїв здійсняться. Часто навіть неможливо заздалегідь оцінити ймовірності.

Майбутнє є сукупністю уявлень, так само як гроші, бренди, корпорації, нації, право, свята й спорт. Різні сценарії майбутнього - це різні варіації уявленого, які визначаються нашими діями і рішеннями. Крім того, невтілені сценарії також мають вплив, оскільки ми про них думаємо. Це відкриває можливість досліджувати альтернативні історії, "якби" (див. книгу Дмитра Шурхала), щоб краще зрозуміти структуру майбутнього.

Так як майбутнє є сукупністю уявлень, воно починається з текстів. Лише люди можуть створити текст. Тому будь-яке дослідження майбутнього впливає на його формування. І це основа методології форсайту. Описуючи негативні сценарії, ми запускаємо процеси їх уникнення, тому що люди починають діяти відповідно. Опис позитивних сценаріїв теж сприяє їхньому втіленню, але тільки якщо до них додається стратегія, яка вказує шлях до мети. Водночас негативні сценарії є важливішими, оскільки вони примушують людей діяти. Позитивні сценарії часто дозволяють розслабитися, сподіваючись, що все само з собою у нас вийде.

Таким чином, віра в результат негативного або позитивного сценарію сам по собі є помилковою. Всі сценарії залежать від нас, і кожен може обирати свою позицію - активно сприяти позитивному сценарію або протидіяти негативному. Це особистий вибір кожного, і немає сенсу відносити себе до категорії маленьких і незначних людей.

Якщо ви бачите тільки один сценарій і не помічаєте інших, то це несправедливо. Як кажуть, у вас має бути щонайменше два виходи навіть у найскладнішій ситуації. Якщо ви не бачите інших сценаріїв, значить, вам обмежили поле зору. Розширте свій контекст, вийдіть за рамки, які ввели вам, і ви побачите більше можливостей.

Тому дуже важливо мати власний проєкт майбутнього - на особистому, сімейному, корпоративному й національному рівнях. Тільки тоді ми визначаємо його хід і не стаємо лише ресурсом для інших.

Ось так.

Читайте також:

  • Можливі сценарії війни. Прогноз до 2025 року
  • Дві новини для українців на початку 2024 року: гарна і не дуже
  • Про що мріє пересічний українець?
  • Оцінку цьому року виставить або 2024-й, або 2025-й
  • Прощавай, 2023-й! Порція оптимізму від відомих українців
  • 2023 рік у текстах "Главкома". Що обрав наш читач
  • П'ять головних економічних викликів на 2024 рік
  • Катастрофи - від Нострадамуса, смерть Путіна - від Ванги. Найгучніші пророцтва на 2024 рік
  • Герої України. Півтори сотні воїнів, яких нагородив президент у 2023 році
  • Новорічна журба. Про емоційні гойдалки українського суспільства
  • Що чекає на світ у 2024 році? Прогноз для Заходу
  • Найбільші загрози наступного року. Прогноз для України
  • Прогноз-2024. Що чекає на Росію