Війна з РФ: українці стали менше вірити у перемогу, - соцопитування

Українці впевнені у перемозі України над Росією

За даними соціологічного опитування групи "Рейтинг", 85% опитаних українців вірять у перемогу України в війні з Росією. Це вдвічі більше, ніж у червні 2023 року, коли такі люди становили 3%.

Загалом, 15% опитаних не вірять у перемогу України.

Оптимізм стосовно перемоги зменшився, адже тільки 42% українців впевнені у її настанні. Таких людей стало вдвічі менше порівняно з минулим роком.

Найбільше вірять у перемогу України чоловіки та жінки віком 51+. Також часто вірять у перемогу ті, чиї близькі на фронті. А серед молоді від 18 до 35 років таких людей менше - 31%.

Третина опитаних українців вважають, що перемога настане за півроку або швидше, а 39% вважають, що для цього потрібно більше року. У червні минулого року так думало 25% респондентів. Найбільше таких людей серед молоді від 18 до 35 років - 52%.

46% опитаних вважають, що для перемоги Україні потрібне збільшення постачання зброї, а 38% думають, що потрібно подолати корупцію. Ще 20% вважають, що для перемоги необхідні єдність суспільства, зміна влади, допомога міжнародних партнерів та мобілізація.

Серед опитаних, 36% вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку, а 45% мають протилежну думку. Найбільше критично налаштованих людей знаходиться на заході України. Залишилось ще 19% людей, яким складно відповісти на це питання.

Серед людей старшого віку є більше оптимістів - 44% позитивно оцінюють рух справ країни, а 39% - негативно. А серед молоді до 27 років, 27% позитивно ставляться до ситуації.

Найпоширенішими емоціями, які опитані відчувають, думаючи про Україну, є гордість (56%), смуток (39%) та страх (21%). За період з серпня 2022 року по лютий 2024 року кількість тих, хто відчуває смуток та страх, зросла - з 29% до 39% і з 11% до 21% відповідно.

Опитування було проведено 10-11 лютого 2024 року за участю 1000 респондентів віком від 18 років. Воно включало всі області України, за винятком тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій з відсутністю українського мобільного зв'язку. Метод опитування - CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Похибка репрезентативності дослідження становить трохи більше 3,1%.

Джордж Фрідман: Чому війна в Україні в глухому куті, Китаю загрожує громадянська війна, а Ізраїлю доведеться піти на хворобливі поступки.