Влада ПАР закликає Путіна не приїжджати − ЗМІ

Влада Південної Африканської Республіки просить російського диктатора Володимира Путіна не приїжджати на саміт БРІКС у серпні.

Минулого тижня президент країни Сиріл Рамапоса призначив спеціальний урядовий комітет на чолі з віцепрезидентом ПАР, який має вивчити варіанти дій влади через видачу ордера на арешт Путіна. Комітет не може знайти інших варіантів, окрім участі президента РФ у саміті, який влітку відбудеться у місті Дурбан у Південній Африці, по відеозв'язку з Москви, пише Sunday Times.

"ПАР входить до переліку 122 країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. У нас немає варіанта не заарештовувати Путіна. Якщо він сюди приїде, нам доведеться це зробити", − заявив представник уряду ПАР.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Неназвані високопосадовці підтвердили виданню, що Преторія зараз веде переговори з Кремлем.

Наприкінці березня прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що рішення про участь президента Росії у саміті в Дурбані поки що немає.

Раніше британське видання Sky News повідомило, що Путін запланував на серпень візит у ПАР. ПАР серед країн, які ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду, тому юридично зобов'язані виконати рішення суду в Гаазі.

17 березеня МКС видав ордер на арешт Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Водночас у 2015 році ПАР відмовилася виконати аналогічне рішення МКС й заарештувати президента Судану Омара аль-Башира.