Власник «Хортиці» прокоментував звинувачення в уплаті податків до бюджету РФ

Власник Global Spirits не сподівається на рейдерську атаку

Власник алкогольного холдингу Global Spirits Євгеній Черняк вважає, що підозра, у яку його втягнула Служба безпеки України (СБУ), є помилкою, а не спробою тиску на бізнес і рейдерської атаки на ринок. Він заявив це в Facebook.

Черняк дізнався про підозру з повідомлення в Telegram-каналі. До цього ніхто не звертався до нього особисто і не вручав жодних документів.

Він також зауважив, що компанія Global Spirits не могла мати активів в Росії через санкції, які діють з 2014 року.

«Ліцензію відкликано 24 лютого, ніхто на втрати не дивився, працювати з убивцями українців ніхто не буде. Це база. Усі українські компанії перервали ліцензії за такою ж процедурою. Компанія виграла суд на Кіпрі і заборонила судовим рішенням європейського суду в будь-якому вигляді використовувати торгові марки, додатково юридично закріпивши відкликання ліцензії. У документах справи йдеться не про сплату податків у РФ, а про якісь підприємства в Середній Азії, Сакартвелло та Азербайджані. Я не був і не є зараз власником або посадовою особою підприємств, ніколи не орендував їх, ніхто з менеджменту компанії не є посадовою особою або вигодонабувачем компаній і заводів, зазначених у справі, і, відповідно, не міг нічого купувати або продавати. Звинувачувати їх у цьому повний абсурд», – заявив Черняк.

Бізнесмен підкреслив, що компанії не порушували їх звинувачень, так як у них є як юридичні, так і моральні причини для цього.

«В одного брат загинув, захищаючи Україну. Наш корпоративний юрист пішов добровольцем із першого дня війни і після поранення та контузії пропав безвісти під Бахмутом. Директор компанії зараз на нулі, чинний командир підрозділу, підполковник ЗСУ. Усі, кого звинувачують у тому, чого вони не робили і зробити не могли, є активними донаторами, багато допомагали у волонтерці та в донатах», – зазначив Черняк.

Він також запитує, як підприємства, зазначені у справі, могли платити податки до РФ, якщо вони розташовані в інших країнах, а не в Росії. Також варто відзначити, що він перебуває в розшуку і в заочному арешті в Росії.

Черняк заявив, що не буде мовчати і планує зробити цей юридичний кейс публічним.

Євген Черняк – український бізнесмен, генеральний директор холдингу Global Spirits.

Global Spirits є власником таких підприємств, як лікеро-горілчаний завод "Хортиця", Одеський коньячний завод, завод "Кримський винний дім".

За інформацією російських ЗМІ, у холдингу раніше були афілійовані російські заводи "Русский Север" і "Родник", але вони були виведені з-під бренду Global Spirits.

Служба безпеки України (СБУ) зібрала доказову базу щодо Євгенія Черняка, якого підозрюють у фінансуванні збройної агресії РФ. У Росії розпочато справу проти Global Spirits і оголошено розшук Черняка.