Заблоковано шість напрямків: у чергах у бік України чекають тисячі вантажівок

Польські фермери продовжують блокувати українсько-польський кордон.

Про це повідомив представник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини".

Станом на ранок 22 лютого в чергах очікують на можливість перетину кордону у бік України 2450 вантажівок. Це стосується шести напрямків, зокрема пунктів пропуску Ягодин, Устилуг, Угринов, Рава-Руська, Шегині та Краковець.

"Станом на сьогоднішній ранок за інформацією, яку ми маємо від польських колег, сукупно на всіх шести напрямках на території Польщі в чергах очікують на можливість перетину кордону у бік нашої держави 2450 вантажівок. Найбільше – навпроти пунктів пропуску Краківець, Рава-Руська та Шегині", - розповів він.

Усе це призвело до істотного зниження кількості перетинів кордону вантажними транспортними засобами, особливо в напрямку пунктів пропуску Ягодин та Шегині.

"Приміром, по Шегинях за вчора кордон перетнуло лише 60 вантажівок – 40 у бік України та 20 у бік Польщі. У напрямку Ягодин - це 70 вантажівок, що перетнули кордон у бік України, і жодна вантажівка не перетнула кордон у бік Польщі. Фактично польські фермери не пропускають жодну вантажівку, яка йде через Ягодин з України до Польщі. За годину пропускають по кілька вантажівок у всіх напрямках, як у бік України, так і у бік Польщі. Однак це не інтенсивний рух", - пояснив представник ДПСУ.

Для інших категорій транспорту рух поки що не блокується, зокрема, для легкових автомобілів та автобусів.

За словами представника ДПСУ, вантажівкам та перевізникам вкрай складно шукати об'їзні шляхи через прив'язку документів до конкретної митниці. Однак, якщо є можливість, краще скористатися альтернативними напрямками через інші країни.

Також вже спостерігається збільшення черг на кордоні Словаччини та Угорщини. Щодо нашого пункту пропуску Ужгород на території Словаччини очікують на перетин кордону близько 500 вантажівок, а на території Угорщини в районі пункту пропуску Тиса - близько 800 вантажівок.

Зазначено, що рух на цих кордонах не блокується і відбувається відповідно до пропускної спроможності.

Нагадаємо, уряд Польщі проведе "безпрецедентні" переговори з фермерами.