Західна політика "умиротворення" в Україні зазнає краху, - Politico

Зображення політики українського умиротворення руйнується
Зображення політики українського умиротворення руйнується

Ситуація з курським вторгненням викликає обговорення

Під час святкування Дня незалежності України, варто задатися питанням про причини та наслідки вторгнення. Зараз очевидно, що Москва більше не є єдиним протагоністом, який визначає порядок денний. Це свідчить про сміливість та доблесть України, а також про нерішучість міжнародного співтовариства у визнанні загрози, яку представляє Росія.

Президент України Володимир Зеленський раніше зазначив, що "наші партнери бояться, що Росія програє цю війну". Ми маємо розуміти, що всім нам потрібно активно подолати цю загрозу, і перекладання відповідальності на Україну є неприйнятним та необґрунтованим.

Століття тому політика умиротворення не принесла свої плоди і залишило катастрофічні наслідки. Сьогодні ми спостерігаємо політику інкременталізму, або "умиротворення лайт", яку варто зупинити. США та Європа мають визнати, що наш страх перед Москвою спричиняє її провокації.

Ми невиправдано виправдовуємо Росію та ігноруємо її войовничість, незважаючи на очевидну небезпеку, яку вона становить. Така політика лише підбадьорює Кремль. Посилаючись на слова міністра закордонних справ Литви, ми повинні бути більше занепокоєні тим, що Росія може зробити, якщо переможе, а не якщо програє.

У минулому ми ігнорували жорстокість Росії в Чечні, вторгнення до Грузії, анексію Криму та конфлікт на Донбасі. Зараз Росія знову агресивна, а Україна захищає свою свободу. Але світове співтовариство вагається та не надає адекватної підтримки. Нам потрібно діяти рішуче, а не просто утримувати лінію фронту.

Ми повинні розуміти, що Росія реагує на слабкість. Після того, як Україна взяла під контроль десятки населених пунктів у Курській області, російські чиновники не вживали ядерну загрозу. Замість цього вони назвали свої дії "антитерористичною" операцією. Це показує, що Росія відреагувала на рішучість.

Якщо ми не діємо рішуче, ми будемо винуватити лише себе, якщо Росія знову ескалює конфлікт. Вільному світу потрібно виправдати свою назву і забезпечити перемогу України та створити стійкий мир в Європі. Це вимагає активних дій і не може бути змінено компромісами.

Андрю Чахоян, академічний директор Амстердамського університету, для Politico.

Читайте також