Законопроєкт про мобілізацію: за яких умов можуть бути звільнені військовослужбовці

Законопроєкт про мобілізацію

Зареєстрований у Верховній Раді новий законопроєкт про мобілізацію передбачає звільнення військовослужбовців після 36 місяців безперервної служби в умовах воєнного стану.

У цьому законопроєкті прописано кілька підстав, за якими можуть звільнити військовослужбовців, які проходять службу за призовом під час мобілізації у період воєнного стану.

Одна з підстав – це досягнення граничного віку перебування на військовій службі. Також можливе звільнення у разі непридатності до служби за станом здоров'я, або при наявності інвалідності І чи ІІ групи, якщо військовослужбовець не бажає продовжувати службу. Також звільнення можливе у разі наявності обвинувального вироку суду, сімейних обставин або інших поважних причин.

Певні основи для звільнення передбачені і для служби у розвідувальних органах та службі безпеки України. Також можливе звільнення з полону, якщо військовослужбовець не бажає продовжувати службу і не проти нього порушено кримінальне провадження.

Запроваджено також можливість звільнення у разі скорочення штату або проведення організаційних заходів, а також у разі обрання народним депутатом України чи депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Ця норма про 36 місяців діє і для військовослужбовців офіцерського складу. Вони також можуть бути звільнені після безперервної служби протягом 36 місяців у разі закінчення строку служби.

Також законопроєктом передбачено звільнення військових-контрактників через три роки безперервної служби, якщо строк контракту не був подовжений, або після завершення контракту, укладеного під час дії воєнного стану.

Раніше було повідомлено про законопроєкт щодо посилення мобілізації в Україні, в якому передбачені заходи щодо неприбуття до ТЦК.