Збирав розвіддані про "Гвардію наступу": піймали "крота" російської розвідки

Збирав розвіддані про

Військова контррозвідка Служби безпеки виявила ще одного співробітника ГРУ на Київщині. Ця особа була мобілізована до Національної гвардії та була залучена до співпраці з ворогом через ігрову інтернет-платформу. Пресслужба СБУ повідомила про це 17 жовтня.

Цей агент російської розвідки збирав розвіддані про розташування і переміщення бойових підрозділів "Гвардії наступу" МВС України, зокрема, про місця базування загонів швидкого реагування 4-ї штурмової бригади оперативного призначення "Рубіж". Інформація, зібрана цим інформатором ГРУ, використовувалася окупантами для планування та здійснення прицільних повітряних ударів по українських об'єктах з використанням ракет і дронів-камікадзе, як звітує відомство.

СБУ виявила й задокументувала підривну діяльність цього агента, після чого затримала його на території однієї з військових частин Нацгвардії. З'ясувалося, що цей інформатор був залучений до співпраці ще до його мобілізації до українського війська через активну участь у мережевих інтернет-іграх та публікацію антиукраїнських коментарів.

Російський агресор використовував цього "крота" для збору розвідданих під час його служби в Нацгвардії, коли він був залучений до охорони військової техніки та боєприпасів. Отримані відомості він передавав окупантам через месенджер у вигляді медіафайлів з координатами українських об'єктів.

Під час обшуків у фігуранта затриманого було вилучено мобільний телефон, яким він спілкувався з агресором. Слідчі повідомили йому про підозру, і зараз його тримають під вартою. За цим злочином йому загрожує до восьми років ув'язнення.

У Дніпрі також було затримано агента ФСБ, який видаавав себе за військового з метою шпигувати за Збройними силами України. Цю особу спіймали "на гарячому".

Читайте також: