Збиття літака МАУ: Іран приховує імена засуджених

Іран зберігав імена обвинувачених в авіакатастрофі в секреті. Минулого року десять військовослужбовців були засуджені за збиття українського літака, але їхні імена не були оголошені. Про це заявив посол України в Ірані Євген Кравченко.

Згідно з інформацією іранських ЗМІ, у квітні 2023 року друге відділення першого військового суду Тегерана винесло вирок десяти військовослужбовцям у справі про збиття рейсу PS752. Попередньо відбулося 20 судових засідань, на яких звучали аргументи сторін обвинувачення і захисту.

Згідно з рішенням суду, головного обвинуваченого засудили до десяти років позбавлення волі за вбивство через необережність осіб на борту. Офіційно ім'я не повідомлялося, так само як і імена інших засуджених

Дипломат також зазначив, що в повідомленні про вироки були зазначені обвинувачені різних рангів згідно з іранським законодавством. За клопотанням деяких позивачів, генеральна військова прокуратура зобов'язала продовжити розслідування справи та притягнути до відповідальності інших можливих причетних осіб.

Слід зазначити, що 8 січня 2020 року літак МАУ, що виконував рейс PS752 з Тегерану до Києва, був збитий в небі над Іраном. Унаслідок цього загинули всі 176 осіб, включаючи одинадцять українців. Після кількох днів заперечень, іранська влада визнала, що літак був збитий іранською протиповітряною обороною, яка помилково вважала його військовою ціллю в контексті напруженості між Іраном і США.

Важливо відзначити, що Україна заявила про відмову Ірану визнати свою повну міжнародно-правову відповідальність за збиття літака.

Крім того, раніше було відомо про переговори Росії та Ірану щодо ракет, що продовжуються. Посол США висловив занепокоєння з цього приводу.