Зеленський ініціював законопроєкт щодо імплементації Римського статуту МКС

Зеленський підписує закон
Зеленський підписує закон

Зеленський вніс законопроєкт про зміни до Кримінального кодексу України

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №11484, який передбачає зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. Мета цих змін - узгодити положення Кримінального кодексу з Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Згідно з пояснювальною запискою, запровадження змін дозволить кримінальне переслідування за найтяжчі міжнародні злочини, включаючи геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та агресію.

Наголошується, що в даний момент Кримінальний кодекс України не передбачає відповідальності за злочини проти людяності та воєнні злочини через незгоду його положень з міжнародним правом.

Законопроєкт відповідає міжнародним стандартам і не є підставою для дискримінації.

Ратифікація Римського статуту

Римський статут є основою діяльності Міжнародного кримінального суду та встановлює відповідальність за геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та агресію. Зараз Римський статут ратифікували 124 держави, але ні Україна, ні Росія не входять до цього списку.

Україна та її партнери працюють над створенням альтернативного механізму притягнення Росії до кримінальної відповідальності. У 2022 році Україна запропонувала створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії, ідею якої підтримали 44 держави у 2024 році.

Читайте також