Зеленський зустрівся з лідерами Чехії та Румунії: які теми обговорили президенти

Зустріч президента України з президентами Чехії та Румунії

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентами Чехії та Румунії, Петром Павлом та Клаусом Йоханнісом, у Вільнюсі. Під час зустрічі глави держав обговорили низку важливих питань.

Одним із тем обговорення стала оборонна підтримка України, а також співпраця в галузі оборонно-промислового комплексу. Володимир Зеленський розповів чеському президентові про ситуацію на фронті та обстріли енергетичної інфраструктури з боку Росії.

"Дякую за ініціативи Чехії на підтримку України. Дякуємо за військову допомогу, яку ми отримали", – сказав Володимир Зеленський.

Окрему увагу приділили також підготовці до Глобального саміту миру та майбутньому членству України в ЄС і НАТО. Україна і Чехія також планують укласти двосторонню безпекову угоду.

Під час зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом, Володимир Зеленський висловив подяку за допомогу Румунії в протидії російській агресії. Також обговорили співпрацю в оборонній сфері та розвиток інфраструктури на спільному кордоні.

"Цінуємо позицію Румунії в питанні транзиту української агропродукції. В умовах агресії Росії тандем Україна – Румунія робить значний внесок у забезпечення глобальної продовольчої безпеки!"

Зустрічі президента України з президентами Чехії та Румунії були спрямовані на зміцнення співпраці між країнами та підтримку України в протидії російській агресії.