ЗМІ дізналося, чи блокуватимуть США передачу F-16 Україні союзниками

ЗМІ дізналося, чи блокуватимуть США передачу F-16 Україні союзниками

Сполучені Штати Америки не блокуватимуть передачу іншими країнами американських винищувачів F-16 Україні, якщо ті ухвалять таке рішення.

При цьому Вашингтон вважає, що для США відправка власних літаків буде невиправданим заходом через дорогу вартість і складність. Про це пише CNN з посиланням на власні джерела.

"США не говорили союзникам, що вони будуть проти того, щоб інші країни відправляли свої F-16 в Україну", йдеться в матеріалі.

Як зазначається, Пентагон все ж не виключає відправку винищувачів Україні. Однак американські чиновники розглядають це як довгострокову перспективу, яка, ймовірно, вимірюватиметься роками, а не місяцями.

Зараз у військовій допомозі США визначені інші пріоритети.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми надаємо їм те, з чим, на нашу думку, вони здатні працювати, обслуговувати і підтримувати", сказала заступник прессекретаря міноборони США Сабріна Сінгх.

Джерела CNN кажуть, що позиція Штатів з приводу F-16 для України змінилася. Якщо раніше в США вважали, що передача Збройним силам України цих винищувачів спровокує Росію на ескалацію, то тепер труднощі з постачанням літаків переважно логістичні.

На думку американських офіційних осіб, передача Америкою власних літаків Україні не варта того в короткостроковій перспективі в порівнянні з нагальнішими потребами ЗСУ в артилерії, ракетах і системах протиповітряної оборони.

"Чиновники США і країн-союзників кажуть, що літаки будуть непрактичними, тому що вони вимагають серйозної підготовки і тому, що у Росії є великі зенітні системи, які можуть легко їх збити", додали в матеріалі.

20 січня президент Володимир Зеленський в рамках засідання "Рамштайн" закликав партнерів обговорити питання передачі Україні винищувачів F-16.

25 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував початок роботи з отримання Україною F-16. Загалом можливість постачання винищувачів F-16 Україні розглядають Польща, Нідерланди, Франція.

30 січня американський лідер Джо Байден заявив, що США не передаватимуть Україні свої бойові літаки F-16, про які просить Київ.

3 лютого, за даними ЗМІ, США оголосять про новий пакет воєнної допомоги України. Він може містити далекобійні снаряди.

Читайте також: