ЗМІ розкрили схему постачання німецького промислового обладнання до Росії

Схема постачання промислового обладнання до Росії
Схема постачання промислового обладнання до Росії

За останні роки Росія отримала понад 300 поставок обладнання від німецьких виробників, що свідчить про значний обсяг торгівлі, не зважаючи на обмеження. Про це повідомляє розслідування німецької телекомпанії "SWR".

Більшість поставок становили великі промислові верстати або верстати з числовим програмним управлінням (ЧПК). Це обладнання може виконувати складні операції, такі як різання сталі, згинання листового металу та зварювання металевих деталей в автоматичному режимі.

Радниця Ради економічної безпеки України Олена Юрченко зазначила, що 80% такого обладнання використовується у військовому виробництві Росії. Це може суттєво вплинути на російську військову промисловість.

Розслідування ідентифікувало понад 30 німецьких компаній, чиє обладнання було імпортовано до Росії. Серед них Walter Maschinenbau, Vollmer, Fein GmbH, Heller та інші. Багато з цих компаній розташовані у землі Баден-Вюртемберг, відомій своїми машинобудівними традиціями.

Близько двох третин машин потрапляли до Росії через Туреччину. Деякі турецькі посередники мають прямі зв'язки з Росією, а інші були започатковані російськими підприємцями, що свідчить про складну мережу обходу санкцій.

Виявлено, що російські компанії, такі як "Парсек", "Камаз", НДР та "Промислові рішення", використовують німецьке обладнання. Ці компанії відомі постачанням деталей для військової техніки. Німецькі компанії, згідно з журналістами, заперечують свою причетність до порушення санкцій, вважаючи, що ці поставки відбулися без їхнього відома.

Експерти вважають, що для запобігання незаконному експорту необхідно посилити санкції та зміцнити контроль за їх дотриманням. Вони також вказують, що компанії можуть дізнатися про кінцевих одержувачів своєї продукції, якщо прикласти зусилля. За даними журналістів, подібні поставки, можливо, тривають й далі, але це потребує додаткового підтвердження.

Нагадаємо, раніше було виявлено участь німецьких компаній Knauf та WKB Systems у будівництві об'єктів в окупованому Маріуполі.

Читайте також