Зрив мобілізації: у СБУ заявили про затримання групи провокаторів під керівництвом колишнього телеведучого

Затримано групу провокаторів у СБУ
Затримано групу провокаторів у СБУ

Служба безпеки України повідомила, що заборонила спробам дестабілізації суспільно-політичної ситуації в різних областях країни. У результаті проведених заходів в Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях було припинено діяльність групи, яка спрямовувала свої зусилля на перешкоджання мобілізації та поширення інформації про військових України.

Деталі операції

- Один із головних організаторів злочинної групи виявився колишній ведучий популярних телепередач, нині відомий блогер, який поширює прокремлівські погляди. У злочинній діяльності він мав семеро спільників, серед яких псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу. Вони створили мережу каналів та сторінок в YouTube, Telegram та Facebook, які мали понад 600 тисяч користувачів. На цих платформах відбувалися стріми та публікувалися відеосюжети, що інструктували людей щодо силових методів ухилення від призову. Також було створено сайт для розповсюдження персональних даних українських військових.

Заходи СБУ

- Під час обшуків у місцях проживання затриманих виявлено комп'ютери та мобільні телефони з доказами злочинів. Також було затримано двох організаторів: блогера та його спільника-псевдоексперта. Служба безпеки повідомила їм про підозру за статтями Кримінального кодексу України, які стосуються перешкоджання законній діяльності ЗСУ та військових формувань. Ще двох псевдоекспертів кваліфікували за цими ж статтями.

Наслідки

- Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі. Також вирішується питання щодо повідомлення про підозру альтернативним фігурантам. Розслідування продовжується під керівництвом прокуратури.

Служба безпеки України продовжує працювати над виявленням та нейтралізацією загроз національній безпеці, особливо у зв'язку з агресією Росії.

ЗМІ повідомляють, що серед затриманих є «журналіст» Жан Новосельцев, відомий противник мобілізації. Він є союзником антивакцинатора Остапа Стахіва з Львова, який зібрав цілу мережу противників мобілізації.

Читайте також