"Звільнити українську святиню із заручників": у Раді ініціювали перевірку лаври

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді перевірити дотримання договорів на безоплатне користування культовими спорудами Почаївської Свято-Успенської лаври представниками Російської православної церкви в Україні.

Про засідання Комітету повідомила заступниця голови Євгенія Кравчук з фракції "Слуга народу". Про це роповіла у Facebook.

"Договір, який уклали ще у 2000-х, є максимально незбалансованим і невигідним для держави", написала Кравчук.

За її словами, Почаївська лавра перетворилася на "острів", куди не допускають ані міністерські перевірки, ані громадський контроль.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Українську святиню має бути звільнено із заручників ворожої релігійної організації шляхом розірвання з УПЦ МП договору безоплатного користування та проведення відповідної перевірки", написала нардеп.

Почаївська Успенська лавра чоловічий монастир у Почаєві Кременецького району Тернопільської області. Друга за розмірами після Києво-Печерської лаври.

3 квітня народні депутати з фракцій "Слуга народу", "Європейська солідарність" і "Голос", а також групи "Партія "За майбутнє" підготували проєкт звернення від Верховної Ради до Кабінету міністрів щодо розірвання договору оренди на споруди лаври.

Будівлі Києво-Печерської лаври представники РПЦ в Україні мали звільнити 29 березня. Натомість вони заблокували доступ до будівель і перешкоджали роботі Комісії Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна.

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" звернувся до поліції і подав позов до Господарського суду міста Києва.