3 травня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

Сьогодні, 3 травня, відзначається Всесвітній день свободи преси та День кондитера. Віряни вшановують пам'ять мучеників Тимофія і Маври. 

Церковне свято: мученики Тимофій і Мавра

3 травня у церковному календарі відзначається день пам'яті мучеників Тимофія і Маври. Вони відомі також як Фіваїдські мученики. Життя та мучеництво цих святителів відбулося у 3-му столітті під час гонінь на християн за часів імператора Діоклетіана. Тимофій був читцем у церкві і відомий своєю відданістю християнській вірі. Він був заарештований за відмову віддати священні книги язичникам. Мавра, його дружина, підтримала його рішення не відмовитися від віри, навіть під загрозою смерті. Вони обоє були розіп'яті на хрестах.

Свята, що відзначаються сьогодні

3 травня в Україні та світі святкують Міжнародний день Сонця. Це свято було започатковане Міжнародним товариством сонячної енергії 1994 року і має на меті нагадати людству про нескінченні ресурси, які дає нам Сонце. Основна ідея свята полягає в тому, щоб підкреслити важливість сонячної енергії та її переваги перед традиційними видами палива, такими як спалювання вуглеводнів. Також сьогодні відзначається День кондитера, який визнає майстерність та творчість кондитерів, що створюють неймовірні солодкі шедеври з мастики, крему та тіста.

3 травня є Всесвітнім днем свободи преси. Цей день був започаткований 1993 року Генеральною Асамблеєю ООН після того, як представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію» 1991 року. Декларація закликала уряди держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. Вона підкреслювала, що вільна, плюралістична й незалежна преса є найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства.

Також 3 травня відзначається Міжнародний день дикої коали, який присвячений збереженню цих тварин та їхнього середовища проживання. Це день, коли привертається увага до проблем, з якими стикаються коали, таких як втрата середовища існування, зміна клімату та хвороби.

Народилися 3 травня

У цей день народилися такі відомі люди:

  • 1897 рік – режисер і актор Януарій Бортник;
  • 1900 рік – актор театру й кіно Микола Яковченко;
  • 1930 рік – критик, літературознавець, перекладач Степан Пінчук.

Сьогодні іменини святкують Микола, Павло, Петро, Тимофій, Уляна, Юліана.

Пам'ятні дати на 3 травня

Важливі події, які відбулися 3 травня:

  • 1568 рік – французькі війська спалюють форт Сан-Матео після жорстокого наступу іспанських військ;
  • 1616 рік – громадянська війна у Франції завершується Луденським договором;
  • 1715 рік – відбувається повне сонячне затемнення, передбачене Едмондом Галлеєм з точністю до чотирьох хвилин;
  • 1791 рік – Надзвичайний Сейм Речі Посполитої приймає першу конституцію в Європі;
  • 1808 рік – Швеція втрачає фортецю Свеаборг у Фінській війні;
  • 1841 рік – Нова Зеландія оголошується британською колонією;
  • 1880 рік – відкривається перший в Україні львівський кінний трамвай;
  • 1991 рік – у столиці Намібії підписують «Віндхукську декларацію» щодо свободи преси;
  • 1995 рік – встановлюють орден України — Богдана Хмельницького;
  • 2014 рік – створено добровольчий батальйон «Айдар».

Погода на 3 травня

У Києві очікується хмарна та дощова погода. У Львові буде похмуро з можливими дрібними дощами. У Харкові буде хмарно з проясненнями, без опадів. В Одесі очікується сонячна погода без опадів.

Температура повітря: у Києві +18 вдень та +12 вночі, у Львові +19 вдень та +10 вночі, у Харкові +16 вдень та +7 вночі, в Одесі +20 вдень та +14 вночі.