Головна

Документалки 2024, найкращі документальні фільми 2024 року

Постер фільму Документалки 2024

Щороку виходить велика кількість найрізноманітніших фільмів, у тому числі документальних. Кожен із них присвячений історії чи навіть цілій низці подій.

Будь-які документалки 2024 можуть здивувати або навіть шокувати. Адже далеко не всі документальні фільми 2024 року розповідають про прості події. Відповідно, і рейтинг їх може бути досить різним.

ТОП документальних фільмів 2024: найкращі та найцікавіші

2024 року вийшло багато новинок, у тому числі й документальних. Деякі з них розкривають найсвіжіші події, інші можуть розповісти старі історії, які всі давно забули.

Головною особливістю документальних фільмів залишається їхня правдивість. Вони завжди повинні відображати події, які, ймовірно, відбулися в минулому (можуть відбутися в майбутньому).

документалка 2024

Загалом документальне кіно — це особливий жанр кінематографа, який описує реальні події, людей, місця та явища. Він відрізняється від художнього кіно тим, що прагне об'єктивного відображення дійсності, часто використовуючи реальні архівні матеріали, інтерв'ю, натуральні зйомки та документальну зйомку.

Декілька особливостей документального кіно:

  1. Інформативність. Документальне кіно часто є джерелом інформації про реальні події, явища або історичні факти. Воно може бути використане для освіти, освіти та розширення знань глядача.

  2. Об'єктивність. Мета документального кіно — донести до глядача реальні події та факти. На відміну від художнього кіно, де автор може використовувати вигадку та фантазію, у документальному кіно дотримуються об'єктивності та достовірності інформації.

  3. Автентичність. Документальне кіно намагається відображати події та явища такими, якими вони є, зберігаючи автентичність. Це досягається за рахунок використання реальних зйомок, архівних матеріалів та інтерв'ю з учасниками чи свідками подій.

  4. Різноманітність піджанрів. У документальному кіно існує безліч піджанрів, включаючи наукове, історичне, політичне, соціальне, природниче, біографічне. Кожен із них має свої особливості та цілі.

Документальне кіно часто має на меті викликати у глядача емоційний відгук, порушити важливі питання, або привернути увагу до важливих проблем.

В цілому, документальне кіно є потужним інструментом для розкриття певних подій. І саме такий жанр надзвичайно важливий для кінематографу.

20 днів у Маріуполі

Один із найактуальніших для українців та для світу документальний фільм вийшов у 2024 році. У ньому розказано перші дні вторгнення Росії, у масштабі міста Маріуполь.

У цей час там була команда репортерів агентства Associated Press, до якої входили режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко. Загалом фільм вийшов нехай документальним, але дуже складним для сприйняття.

Дагомея

Однією з досить яскравих документальних стрічок 2024 року стала "Дагомея". Вона ж здобула найвищу нагороду на Берлінському кінофестивалі. Режисер фільму ще у 2019 році переміг у Каннах, тому його роботи приймають із великим ентузіазмом.

документалка 2024

Тема документального фільму теж видалася непростою. У центрі сюжету 26 предметів мистецтва. Вони повернулися до Берліна, хоча до того були розміщені в Берліні. Дагомея — це назва республіка, яка була колонією Франції. Пройшло цілих 130 років, перш ніж ці предмети нарешті повернулися додому.

Сюжет самого фільму відбувається у 2021 році, коли ці предмети мають залишити Францію. Загалом у фільмі через ці предмети показані разючі події, зміни та трансформації країн Європи.

Окуповане місто

Ще один фільм, пов'язаний з часом окупації, вийшов у 2024 році як документальна стрічка. У сюжеті фільму лягла книга “Атлас окупованого міста, Амстердам”.

У фільмі розказано історію окупації нацистів у 40-х роках. Тобто сюжет торкається теми саме Другої світової війни. Окрім жахливих подій того часу у фільмі показано саме місто, його унікальна архітектура та культура того часу.

документалка 2024

Далі Амстердам показаний у межах сучасності. Як місто переживало пандемію, як приймало українських біженців, які також знову переживають війну.

Прем'єра фільму відбулася на Каннському фестивалі.

Енніо

Незвичайна документалка вийшла також у 2024 році. У центрі сюжету Енніо Морріконе, який змалку мріяв стати лікарем. Втім, його батьки мали інші плани. Тому Енніо пішов у музику, а потім стати сурмачем в оркестрі. У майбутньому він отримає Оскар, а ще все ще переживатиме, що не став лікарем.

Загалом документалка вийшла зворушливою, хвилюючою і дуже надихаючою. У ній багато музики, історій та одна лінія розповіді — як вибір може впливати на людину та її долю.

High and low: John Galliano

У 2024 році вийшла документалка про одного з найвідоміших дизайнерів у світі. Джон Гальяно є досить суперечливою фігурою. Попри його талант, назвати чоловіка простим ні в кого не вдасться.

документальні фільми 2024

Фільм вийшов елегантною картиною дизайнера. Історія розповідає і про початок його життя, творчості та про ті складнощі, які завжди ховалися за гарним вбранням дизайнера. У 2011 році життя митця змінилося, коли в інтернеті завірусилися його антисемітські висловлювання. Це стало початком справжньої кризи для Джона. Він і став першою жертвою тієї культури відміни, яка зараз є неймовірно дієвою. Услід він втратив роботи і його вже не так любили у вищих колах.

Вогонь: історія Аніти Палленберг

документальні фільми 2024

Ще одна документалка про відому особистість також вийшла у 2024 році. У центрі сюжету життя та кар'єра моделі, актриси та дружини відомого гітариста. На цей раз Аніту показали не як дружину справжньої зірки, а як матір, як подругу і навіть як коханку. У фільмі багато реальних кадрів та зйомок, які раніше не були опубліковані.

Читайте також: