400-річну Біблію можна роздивитися на сайті

Повномасштабна війна актуалізувала гостру потребу цифрових копій музейних надбань. На жаль, уже маємо трагічні приклади злочинів російських окупантів зруйнований ракетою Музей Григорія Сковороди на Харківщині чи пограбовані загарбниками краєзнавчі музеї в Херсонській області. Багато мистецьких цінностей втрачено назавжди. Росіяни прагнуть не лише фізично нас знищити, а і стерти нашу культуру й історію.

Музейники Державного історико-культурного заповідника Острога (ДІКЗО) вже не перший рік шукають можливості для оцифрування всіх колекцій, зокрема й цінних стародруків. Колекція заповідника налічує майже 1,5 тис. стародруків XVIXVIII ст. та приблизно 150 рукописів XVIХХІ ст. У Музеї книги та друкарства Острога, який є частиною ДІКЗО, зберігають зібрання західноєвропейських стародруків XVIXVIII ст., 30 палеотипів видань першої половини XVI ст. та багато інших цінних книжок.

За підтримки Українського культурного фонду (УКФ) 2019-го реалізували проєкт "Віртуальний музей спадщини князів Острозьких". Оцифрували та розмістили у відкритому доступі 20 експонатів із фондів. У наступні роки в Острозькому замку запустили аудіогід. 2020-го завершився проєкт з оцифрування рукописної колекції інституції спільно з Музеєм-бібліотекою рукописів Хілл при Університеті Абатства Сейнт-Джон у США. Оцифрували 52 рукописи, серед яких і унікальну пам'ятку татарської спільноти міста Острозький рукописний Коран.

Цьогоріч Державний історико-культурний заповідник Острога у співпраці з Громадською організацією "Братство імені князів Острозьких" утілює проєкт "Оцифрування і каталогізація кириличних стародруків колекції Державного історико-культур­ного заповідника м. Острог". Підтримав цю ініціативу Український культурний фонд. У рамках проєкту в Музеї книги та книгодрукування Острога створюють каталог цифрових копій 40 найцінніших кириличних стародруків із колекції музею. Загалом до каталогу увійдуть видання Острозької, Львівської, Почаївської та Київської друкарень XVIXVIII ст. майже 20 тис. якісних фотографій кожної сторінки стародруків. Технічну частину втілюють спеціалісти "Студії розвитку туристичного іміджу малих міст".

Першим оцифрованим експонатом стала визначна пам'ятка світового друкарства Острозька Біблія Івана Федорова. Це перше повне видання канонічного біблійного тексту слов'янською мовою. Текст готували до друку, звіряли й узгоджували з грецькими, єврейськими та західноєвропейськими списками біблійних текстів. А редагували та доповнювали його діячі славетної Острозької академії впродовж декількох років. 12 серпня 1581-го вийшло повне видання Біблії з передмовами від імені Василя-Костянтина Острозького, ректора тогочасної Острозької академії Герасима Смотрицького та з післямовою Івана Федорова.

Наклад Острозької Біблії становив приблизно 1500 примірників, 350 із них збереглися досі. В Острозі можна побачити три два в заповіднику й іще один у Національному університеті "Острозька академія".

2021-го з нагоди 440-річчя Острозької Біблії працівники ДІКЗО оцифрували один примірник, який експонують у Музеї книги та друкарства м. Острог. Книгу, електронну копію якої роблять цьогоріч, експонують в Острозькому замку, видання входило до приватної колекції Ю. М. Вальтера, його було куплено для музею 40 років тому. Цей примірник зберігся цілком. Біблія має записи на полях, які свідчать, що в минулому вона належала харківському купцеві Нілу Тітову.

Тепер надруковану чотири століття тому книгу можна гортати онлайн на сайті заповідника. Згодом і всі створені електрон­ні копії теж будуть доступні для загального користування та зручного наскрізного пошуку. Передбачено й запуск сайту з англомовною версією.