"Я почула крик людини, потім постріл, після тиша. Через два дні привели жінку. Її піддали груповому зґвалтуванню", - жертва російських тортур

Цей текст є рерайтом статті у виданні The Guardian. В березні 2022 року російський військовий Валерій Буслов прибув до міста Балаклія в Україні і велів своїм військам встановити блокпости та перетворити місцеве відділення міліції в табір для полонених. За семи місяці понад 200 мирних жителів були утримувані під вартою та піддавалися насильству. Багато з них були піддані тортурам, зґвалтовані та навіть убиті.

The Guardian провів розслідування із жертвами, відвідав камери, де катували мирних жителів, та прокуратурою Харкова, яка встановила особи російських солдатів і агентів ФСБ, звинувачених у військових злочинах. Кілька жертв спілкувалися з The Guardian і розповіли про страждання, які їм завдали.

У Балаклії росіяни складали списки людей, яких мали затримати. Колишній поліцейський Іван Коврига, який намагався допомогти місцевим жителям, також потрапив у поле зору російських загонів. Його зупинили на блокпосту, затримали, побили та навіть намагалися змусити копати свою могилу, але в останню хвилину його відпустили.

Альбіна Стрілець, командир рятувальної служби у Балаклії, передавала інформацію про рухи росіян у місті. Вона була затримана разом з іншими жінками і утримувалася в відділку поліції. Сотні мешканців міста співпрацювали з росіянами і пізніше втекли до Росії, але їхню інформацію використовувала ФСБ. У в'язниці Стрілець інші жінки чули крики і страждання чоловіків, яких катували у верхніх приміщеннях.

Українська прокуратура розпочала розслідування у справі відділку поліції у Балаклії і встановила особи багатьох російських військових і агентів ФСБ, яких звинувачують у військових злочинах. Буслову повідомили про підозру і винесли обвинувальний вирок. Жертви попросили наказати злочинців.