Адвокат відповіла, чи може мобілізувати не "ваш" ТЦК

Адвокат відповіла, чи може мобілізувати не

Закон про мобілізацію в Україні діє з 18 травня. Українці повинні оновити свої дані в Терцентрі комплектування та соціальної підтримки до 16 липня. Зараз, по всій країні продовжують видавати повістки на вулицях та в громадських місцях. Оскільки українці ставляться на облік в ТЦК та СП, їх цікавить, чи можуть їх мобілізувати не там, де вони перебувають на обліку.

Адвокат Дар'я Тарасенко підтвердила, що це можливо. Вона пояснила, що згідно з Постановою КМУ №154, ТЦК та СП здійснюють заходи оповіщення та призову громадян на військову службу під час мобілізації, незалежно від того, де ці громадяни перебувають на обліку.

Однак, згідно з Постановою КМУ №560, якщо резервістів та військовозобов'язаних призивають на службу під час мобілізації, їх беруть на облік у ТЦК та СП, що їх призвали, незалежно від місця їх перебування на військовому обліку. Це означає, що перед призовом таких осіб їх необхідно ставити на військовий облік. Порушення цього положення є недопустимим.

Таким чином, алгоритм дій має бути наступним: спочатку ставлять на облік, потім направляють на військово-лікарську комісію, і тільки після цього проводять призов. Якщо особа виявляється придатною за висновком комісії, її можна направляти на військову службу.

Читайте також: