Як підтвердити право на відстрочку через інвалідність дружини: роз’яснення юриста

Хто має право на відстрочку від мобілізації?

Чоловіки, у яких дружина має інвалідність III групи, можуть отримати відстрочку від мобілізації. Про це повідомила юристка Галина Токмач.

Вона розповіла, що згідно з мобілізаційним законом, який набуватиме чинності 18 травня 2024 року, особи, чиї дружини (чоловіки) мають інвалідність III групи внаслідок онкології, відсутності кінцівок, кистей рук, стоп ніг, одного з парних органів або хвороби психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, мають право на відстрочку.

«На жаль, ні цим Законом, ні іншими нормативно-правовими актами не визначено перелік документів, які потрібно надати в ТЦК для підтвердження відповідної обставини», – зазначила юристка.

Для підтвердження цієї обставини достатньо було надати в ТЦК довідку до акту огляду МСЕК, в якій зазначено групу та причину інвалідності. За словами юристки, на думку юристки, варто використовувати такі документи:

  • виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (Форма № 027/о);
  • консультаційний висновок спеціаліста (Форма № 028/о).

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію 16 квітня. Закон має набрати чинності через місяць і один день після оприлюднення. Усі військовозобов'язані повинні оновити свої дані в ТЦК протягом 60 днів. Для цього потрібно завантажити мобільний застосунок, авторизуватися і заповнити необхідні поля.

Читайте також:

  • Як каратимуть українців, які не оновлять дані в ТЦК у 60-денний термін: роз'яснення
  • З якими хворобами звільняють від мобілізації. Повний перелік
  • Мобілізаційний законопроєкт. Хто отримає відстрочку від служби: повний список