Як росіяни схиляють мігрантів воювати проти України

Російські політики, такі як Медведєв і Шойгу, постійно вихваляються кількістю контрактників, яких набрали. Однак, як це відбувається, стало відомо через приклад з нещасними непальськими мігрантами. Росія не шкодує засобів для набору таких людей. Навіть прикордонний конфлікт між Фінляндією та Росією закінчився спробою залучити нових найманців.

Мігрантів, які намагаються потрапити до Фінляндії з Росії, змушують вступити в російську армію під загрозою депортації. Бі-Бі-Сі та правозахисники, що працюють з біженцями, повідомляють про щонайменше два таких випадки. Один з мігрантів, Авад з Сомалі, який прилетів до РФ в липні, розповідає, що після невдалої спроби доїхати до Польщі через Білорусь, він спробував проникнути до Фінляндії з Санкт-Петербурга, але був затриманий близько кордону через прострочену візу.

Авад стверджує, що в російському центрі тимчасового утримання з ним і ще 11 іноземцями розмовляли "люди у формі", які запропонували їм річний контракт з підготовкою та різними варіантами та хорошу зарплату. Ті, хто погодився, були привезені до табору біля кордону з Україною. Там їм відмовили у контрактах, загрожували та обіцяли повернути до центру та вигнати з Росії. Подібну історію розповів також інший іракець.

За даними, з 254 іноземців, які загинули в Україні, найбільше було вихідців з Узбекистану (61 підтверджений загиблий) та Таджикистану (60). Однак, вербування не обмежується лише країнами колишнього СРСР. Радіостанція "Кульміє" з Могадішо повідомила про щонайменше 8 сомалійців, які були примусово залучені до російської армії. За останні місяці десятки сомалійців прибули до РФ та Білорусі з надією перетнути кордон ЄС та отримати притулок. Проте, щонайменше 60 з них були заарештовані. Зараз їх намагаються переконати вступити до російської армії й піти на війну. Вже 8 сомалійців згодилися на це.

У липні 2022 року ЄС додав до списку санкцій 10 сирійських громадян, яких звинуватили у вербуванні найманців для російської армії. У травні того ж року Путін підписав указ про спрощене отримання російського громадянства для тих, хто укладає контракти з армією РФ. Однак, ця приманка не дуже допомагає. Російські найманці починають хвилюватися, і є на що.

Читайте також:
  • Інститут вивчення війни пояснив, що означає указ Путіна про збільшення армії РФ
  • 4 млн українців у Росії. Де ви?
  • Що очікує російську армію? ЗМІ розкрили намір Путіна