Які країни планують скоротити допомогу біженцям з України

За оцінками ООН, у Європі знаходяться 5,9 млн українських біженців. Термін тимчасового захисту продовжено до березня 2025 року, але країни Європи планують зменшити допомогу для біженців, урізавши соціальні виплати та зміцнюючи умови надання житла і мотивацію до працевлаштування. Інформацію про наміри країн стосовно українських біженців наводить портал "Слово і діло" у спеціально підготовленій інфографіці.

Найбільше українських біженців знаходяться в Польщі та Німеччині. Польща планує поступово скасовувати соціальну підтримку для українців, зокрема сімейні пільги та доступ до шкіл і медичного обслуговування. Деякі правила надання допомоги вже змінили: українці можуть проживати безоплатно у місцях тимчасового розміщення протягом 120 днів, після чого їм потрібно сплачувати 75% вартості житла. Також українці мають лише 30 днів на отримання польського ідентифікаційного коду.

У Німеччині зменшують виплати біженцям, у тому числі українцям. Соціальну допомогу можуть отримати лише після трьох років прийому урізаної допомоги. Крім того, Німеччина стимулюватиме біженців шукати роботу і буде скорочувати виплати тим, хто відмовлятиметься від пропозицій. Схожі заходи планує Чехія, яка також скоротить термін безоплатного розміщення для переміщених осіб та скасує окрему дату зарахування українських дітей до дитсадка чи школи. Ірландія теж зменшить термін розміщення у державному житлі та обмежить соціальні виплати українцям.

Деякі країни вже розробили програми для стимулювання добровільного повернення українських біженців. Швейцарія пропонує виплату від $1 тис. до понад $4 тис. на кожну особу, хто повернеся додому. Уряд Швейцарії планує закрити тимчасовий захист за два-три роки після початку війни, і близько 70 тис. українців зможуть повернутися додому. Чехія також готова відшкодувати частину витрат тим, хто повернеться додому раніше. Такі ж програми розробляють Норвегія та Ірландія.

Україна закликає країни-союзники стимулювати українців повертатися додому й допомагати їм в цьому фінансово. Однак, Управління верховного комісара ООН у справах біженців закликає країни-господарі не примушувати біженців повертатися на батьківщину.

Німеччина може піти на поступки у працевлаштуванні українських біженців, особливо тих, хто володіє базовим рівнем німецької мови. Ірландія також дозволить біженцям з тимчасовим захистом виїжджати під час різдвяного періоду без втрати безоплатного житла.

Незважаючи на певну підтримку, українцям, які перебувають за кордоном, варто розуміти, що умови тимчасового захисту можуть змінюватися, і деякі країни почали думати, як стимулювати повернення українців на Батьківщину.+