Які проблеми зі світлом і теплом чекають на українців взимку

Російські терористи можуть відновити масовані ракетні удари по українським ТЕС, ТЕЦ та ГЕС. Тому українцям варто підготуватися до нових віялових відключень світла.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Михайло Гончар, експерт з міжнародних енергетичних і безпекових відносин.

"Ми пам'ятаємо минулий зимовий період. І сподіватися, що цього сезону обстріли впливати не будуть - не варто. Відновити зруйновані чи уражені об'єкти та системи не вийшло на 100 відсотків за літо це теж зрозуміло. Питання в тому, наскільки вийде поновити генеруючі потужності та потужності передачі електроенергії. Офіційно ніхто про це не казатиме бо це підказка ворогу. Тому дискусії про цифри це добре в тому плані, що дезінформує ворога. Але у нас не повинно бути ілюзій. Система зберігала свою функціональність. Але при цьому діятиме вона у вкрай нестабільних умовах. Запас маневреності сильно менше від того, що було до повномасштабної війни. Другий момент навіть за літо Укренерго зверталося за аварійною допомогою до сусідніх держав, щоб збалансувати систему. Взимку на піку споживання ми теж матимемо проблеми", сказав Гончар.

Є два важливих фактора. Ми не знаємо, наскільки теплою чи холодною буде зима і не знаємо, наскільки європейський ринок буде профіцитним чи дефіцитним, щоб брати звідти. Тому варто готуватися до того, що будуть відключення, наголосив експерт.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Так було минулої зими. Будуть графіки, щоб збалансувати систему. Добре, якщо не буде гірше, ніж минулої зими. Полагодити системи не встигли в такому обсязі, щоб поновити їх повну функціональність і запас потужностей. Звісно, наші спеціалісти зробили певні дії, щоб забезпечити маневреність енергосистеми. Щоб могли знайти обхідні шляхи. Під час минулої зими була уражена більша частина теплової генерації. Треба мати на увазі, що шість енергоблоків ЗАЕС дають нуль для нашої енергосистеми. Це не призвело до колапсу, але потужності сильно зменшилися, хоча і споживання за рахунок випадання великих підприємств теж. Людям треба бути готовим до віялових відключень тому варто згадати про генератори та зарядні станції, повербанки. Але головна проблема не з електрикою, а саме з теплопостачанням. Особливо, у містах і в умовах низьких температур", додав Гончар.

Минулої осені та зими українська енергетика потерпала від російських ракет і дронів. Росіяни цілили по потужностях усієї країни. Влада запровадила віялові відключення електроенергії, щоб зменшити навантаження на систему. У холодну пору року окупанти можуть знову повернутися до цієї тактики.

Оскільки російські терористи можуть відновити масовані ракетні удари по українським ТЕС, ТЕЦ та ГЕС, Україна готує багаторівневий захист своєї енергосистеми, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.