Яку медичну допомогу можуть отримати діти біженців у Молдові: роз'яснення

Діти-біженці з України, які прибули до Молдови, отримають можливість скористатися безкоштовними медичними послугами, незалежно від наявності статусу тимчасового захисту. Витрати на ці послуги будуть покриті Дитячим фондом Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ), повідомляє ресурс СП.

Перелік безкоштовних послуг, доступних цій категорії дітей, включає: невідкладну медичну допомогу на рівні лікарні, первинну медичну допомогу, яку надає сімейний лікар, та невідкладну медичну допомогу в стаціонарі.

  • Невідкладна медична допомога на рівні лікарні
  • Первинна медична допомога від сімейного лікаря
  • Невідкладна медична допомога в стаціонарі

Витрати на ці послуги будуть покриватися Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) через Національну компанію медичного страхування за угодою про партнерство на період з 2023 по 2024 роки.

Повідомляється, що бюджет на надання медичних послуг дітям-біженцям у період з січня 2023 по лютий 2024 року складає приблизно 21 мільйон леїв (близько $1,2 млн). За розрахунками компанії, цей бюджет достатній для надання медичної допомоги близько 13,5 тисячам українських дітей.

Варто зазначити, що в Молдові наразі перебуває приблизно 100 тисяч осіб, які шукають притулок – ця кількість населення вже перевищує населення міста Бєльць. Біженці вивчають румунську мову, шукають роботу, ознайомлюються зі своїми правами та прагнуть жити у безпечному середовищі.

Українці, які змушені були шукати притулок, втілюють нове життя в Молдові. З огляду на те, що війна триває, молдовська влада докладає великих зусиль для інтеграції біженців у суспільство. Проте, вони закликають біженців також допомогти у боротьбі з корупцією та хабарництвом у країні, оскільки важливо зрозуміти, що певні види допомоги надаються безкоштовно всім, хто має статус тимчасового захисту, а не тільки місцевому населенню, повідомляє NewsMaker.