Японія поскаржилась на «дірки» в обороні через поставки озброєння до США

Японія постачатиме США ракети для систем ПРО Patriot

Японський міністр оборони Мінору Кіхара заявив, що Японія має постачати США ракети для систем ПРО Patriot, щоб залишити власну оборону від дір. Це посилення співпраці з США в оборонній галузі та зміцнення безпеки Японії та регіону. Уряд Японії спростив правила експорту оборонного обладнання, що дозволяє поставляти ракети для систем Patriot до США та артилерійські снаряди до Великої Британії.

Це дозволяє японським компаніям постачати готове обладнання до країн, що мають ліцензії на виробництво. Таким чином, запаси на складах, які скоротилися через допомогу Україні, можна буде заповнити. Уряд США отримає попередню згоду Японії для передачі третім країнам ракет для систем Patriot японського виробництва.

За даними видання Washington Post, Японія намагається змінити політику, щоб експортувати ракети Patriot до США, які, в свою чергу, передадуть Україні для посилання протиповітряної оборони. Це пояснюється стурбованістю Японії через можливе вторгнення Росії та подальші дії Китаю проти Тайваню. Все це відповідає запиту адміністрації Байдена.

Варто зазначити, що Японія виробляє ракети для систем Patriot за ліцензією Raytheon. Деяку частину із цих ракет передала Південна Корея, проте в Україні цього поки не підтверджують. Відтак, військова підтримка України від США через Японію буде непрямою.

Зміни в політиці Японії щодо експорту оборонної продукції

За інформацією Washington Post, Японія планує ухвалити зміни в політиці, які дозволять експортувати ракети системи Patriot до США. Це рухається відповідно до запиту адміністрації президента Байдена. Зміни не згадують систему Patriot в конкретності, але дозволять Японії надіслати ракети для посилення оборони України.