Базова військова підготовка для студентів: що замінить строкову службу

Базова військова підготовка для студентів: що замінить строкову службу

Українська армія переходить на контрактну службу

З 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, який скасовує строкову службу в Збройних силах України. Вже до початку російсько-української війни планувалось скасування строкової служби, але через розпочатий конфлікт призови призупинили.

Замість строкової служби ввели контрактну службу, а призовники у віці 18 років повинні будуть пройти базову загальновійськову підготовку або базову військову службу. Чоловіки зобов'язані пройти службу, жінки можуть пройти її добровільно.

Студенти всіх вишів усіх форм власності з 1 вересня 2025 року будуть проходити базову загальновійськову підготовку тривалістю приблизно місяць. Під час навчання вони будуть вивчати стрілецьку зброю, вибухівку, домедичну допомогу, топографію та інші навички.

Усі призовники віком від 18 до 25 років будуть проходити базову військову службу, яка складатиметься з базової частини тривалістю щонайменше один місяць і фахової частини тривалістю 1-2 місяці. У мирний час загальна тривалість служби становитиме п'ять місяців, у воєнний - три. Призовник повинен пройти базову військову службу до 24 років, інакше з 25 років він підпадає під мобілізацію за загальними правилами.

Мобілізація в Україні / Фото: Генштаб ЗСУ

Новий закон передбачає звільнення від базової загальновійськової підготовки та базової військової служби у випадках поганого стану здоров'я, сімейних обставин, позбавлення волі за вироком суду та інших випадків.

Експерти позитивно оцінюють скасування строкової служби та перехід на контрактну службу як можливість створити позитивне ставлення молоді до армії. Водночас вони наголошують на необхідності підготовки якісних інструкторів та розробки програм навчання, а також на важливості аналізу здібностей новобранців та прив'язаності до конкретних військових частин.

Крім того, експерти зазначають, що військово-патріотичне виховання має починатися ще зі шкільного віку. Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає введення початкової загальновійськової підготовки для учнів 10 класу замість предмету "Захист України".

Нагадаємо, Територіальний центр комплексної кризової відповіді пояснив, що означають різні статуси військовозобов'язаних у додатку "Резерв+".

Читайте також: