До 3 тисяч євро: українцям розповіли про нюанси пошуку роботи в Німеччині та рівень зарплат

До 3 тисяч євро: українцям розповіли про нюанси пошуку роботи в Німеччині та рівень зарплат

Експерт з працевлаштування в Європі Андрій Котов розповів українцям про пошук роботи в Німеччині і зарплати, які можна отримати.

Українці, оскільки триває війна, розглядають можливість працевлаштування за кордоном, і Німеччина привертає особливу увагу. Наразі в Австралії офіційно зареєстровано 1,17 мільйона українських біженців, але лише чверть з них мають роботу.

Минулого року була запущена програма Jobturbo з метою інтеграції мігрантів на ринку праці, включаючи українців. Програма мала допомогти працевлаштувати 400 тисяч людей, але зараз знайшли роботу лише 33 тисячі українців.

"Ситуація з працевлаштуванням українських громадян у Німеччині виглядає досить погано. Німецьке законодавство, через свої бюрократичні процедури, ускладнює швидке оформлення документів для кандидатів, які планують працювати. На відміну від Польщі, в якій можна почати працювати за 1-2 дні, у Німеччині цей процес займає набагато більше часу, якщо йдеться про легальне працевлаштування", - пояснив Котов.

За даними Котова, пропозиції з працевлаштування в Німеччині не вимагають високої кваліфікації або володіння мовою. Зарплата у таких вакансіях становить від 2000 до 3000 євро, але потрібно враховувати, що зарплата вказана брутто, без вирахування податків.

"Така заробітна плата справді є, але у 90% оголошень зарплата вказана брутто, без вирахування податків. Відповідно середня зарплата на складах одягу, сортуванні продукції тощо буде в розрізі 1200-1500 євро нетто", - розповів Котов.

Влаштуватися на таку роботу важко, оскільки потрібно володіти мовою на рівні В1-В2 і мати документи для працевлаштування. Багато українців працюють із відрядження від польських компаній, оскільки це спрощує процедуру оформлення та зменшує терміни очікування до виходу на роботу.

Експерт розповів також про те, що потрібно враховувати українцям під час працевлаштування в Німеччині. Він радить вибирати лише ліцензійні агенції для легального працевлаштування й уникати обдурення. Крім того, середня зарплата для вакансій, які не вимагають знання мови і спеціалізованих навичок, становить 1000-1500 євро нетто.

"Ризики залишитися без зарплати можуть бути лише при нелегальному працевлаштуванні через сумнівні агенції", - попередив Котов.

Нагадаємо, у Німеччині ухвалили важливе рішення щодо виплат біженцям.

Читайте також: