ПФУ зменшує виплати без попередження: несподівана причина

ПФУ зменшує виплати без попередження: несподівана причина

У звіті зазначено, що Пенсійний фонд України звинувачують у зменшенні пенсій без повідомлення отримувачів. Експерти з пенсійної політики розглянули цю проблему та надали пояснення.

Сергій Коробкін, експерт з пенсійної політики, провів аналіз проблеми несподіваних коливань пенсійних виплат, яку підняла пенсіонерка Ніна Іванівна з Київщини. Вона повідомила, що її пенсія зменшилась без попередження.

"Зокрема, в листопаді зняли з мене 433 грн. Так само і в 2024 році, в березні, пенсію збільшили на 114 грн, а в квітні чомусь знову зменшили на понад 600 грн", - написала Ніна.

Коробкін пояснив, що причиною цих коливань можуть бути продовження роботи та сезонна зайнятість. Він також зауважив, що недоліки в розрахунку пенсій можуть виникати внаслідок плутанини з розміром доплати за понаднормовий стаж.

"Одна з причин зменшення пенсії може бути пов'язана з тим, що людина працює на сезонних роботах. То працює, то не працює. Через це може виникнути плутанина з розміром доплати за понаднормовий стаж", - зазначив він.

Коробкін наголосив на важливості своєчасного повідомлення про зміни статусу зайнятості до Пенсійного фонду, оскільки це може уникнути переплати з пенсії.

"Коли в Пенсійному фонді з'ясовують, що людина почала працювати та про це не повідомила, за певний час може утворитися переплата, котру потім з пенсії автоматично утримують", - пояснив Коробкін.

Коробкін висловив сумнів у звинуваченнях щодо навмисного зменшення пенсій Пенсійним фондом, але зазначив, що працівники фонду можуть бути надто прискіпливими щодо розрахунків.

У звіті також зазначено про маловідому компенсацію для жінок, які пізніше заходили на пенсію через підвищений пенсійний вік з 2011 року.

"Жінкам, які змушені були йти на пенсію пізніше через нововведення, встановлювалась компенсація в розмірі 2,5% від основного розміру пенсії за кожні 6 місяців більш пізнього виходу на пенсію", - пояснив Коробкін.

Коробкін підкреслив, що працюючі пенсіонери мають право на перегляд пенсій кожні два роки, перевіряючи наявність додаткового стажу роботи. Однак перегляд коефіцієнта заробітної плати відбувається рідко і вимагає підвищення заробітку за останні два роки.

Експерт порадив пенсіонерам бути поінформованими про свої права та підтримувати зв'язок з Пенсійним фондом для точних розрахунків виплат.

Цей випадок підкреслює складність пенсійної системи України та необхідність прозорості та чіткої комунікації з пенсіонерами.

Читайте також: