Деякі українці можуть вийти на пенсію у 55 років, але є умова: кого торкнеться

Деякі українці можуть вийти на пенсію у 55 років, але є умова: кого торкнеться

Деякі громадяни України можуть вийти на пенсію у віці 55 років за певних умов.

Про це повідомляють у Головному управлінні Пенсійного фонду у Донецькій області.

Відомо, що багатьох українців цікавить питання виходу на заслужений відпочинок, особливо з урахуванням зростання страхового стажу. Проте, деяка категорія громадян може отримати пенсію достроково.

Мова йде про учасників бойових дій. Вони мають право на дострокову пенсію, якщо чоловікам виповнилося 55 років та у них є страховий стаж не менше 25 років, а жінкам – 50 років та щонайменше 20 років страхового стажу (згідно зі ст. 115 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV).

Розмір пенсії учасників бойових дій залежить від тривалості страхового стажу та заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

Для учасників бойових дій передбачаються такі пільги:

  • підвищення пенсії на 25% від прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (згідно зі статтею 12 Закону України від 22.10.1993 № 3551 "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту");
  • цільова грошова допомога у розмірі 40 грн на проживання (згідно з Законом України від 16.03.2004 № 1603 "Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни");
  • щомісячна державна адресна допомога до пенсії у разі, якщо місячна сума пенсійних виплат не перевищує 4 грн (згідно з постановою КМУ від 28.07.2010 № 656 "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій").

Для оформлення пенсії учасникам бойових дій необхідно надати оригінали наступних документів:

  • паспорта;
  • ідентифікаційного номера платника податків;
  • трудової книжки або документів, що підтверджують стаж (наприклад, документи про військову службу);
  • довідки про заробітну плату за грудень 2016 року (якщо відсутні дані про заробітну плату у Реєстрі застрахованих осіб);
  • посвідчення учасника бойових дій;
  • довідки про безпосередню участь в заходах, необхідних для захисту України внаслідок військової агресії Російської Федерації;
  • фото (для видачі пенсійного посвідчення).

Заяву про призначення або перерахунок пенсії учаснику бойових дій можна подати через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України http://portal.pfu.gov.ua або особисто до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду.

Перелік учасників бойових дій визначений статтею 6 Закону України від 22.10.1993 №3551.

Раніше вже повідомлялося, що накопичувальна пенсійна система в Україні буде запроваджена. Однак, нагадаємо, що поки немає чітних термінів її впровадження.

Читайте також: