Без Мінська-3: Столтенберг відкинув пропозиції щодо обміну території України на мир

Столтенберг не підтримує пропозиції з обміну територій
Столтенберг не підтримує пропозиції з обміну територій

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг категорично відхилив ідею примусити Україну поступитися територією або відмовитися від членства в НАТО в обмін на мир з Росією.

Про це повідомляє Politico.

Його коментарі звучали на фоні повідомлень про те, що радники колишнього президента США Дональда Трампа розглядають такі пропозиції.

"Ми не можемо мати Мінськ-3," - заявив Столтенберг під час прес-конференції, посилаючись на попередні невдачі мирних угод між Москвою та Києвом. Він підкреслив, що немає доказів готовності Володимира Путіна вести справжні мирні переговори.

Столтенберг наголосив на моделі агресивної поведінки Росії щодо України, яка розпочалася з незаконної анексії Криму у 2014 році. Він зазначив історію порушень режимів припинення вогню Москвою та поширення вторгнень на українську територію.

"Те, що нам потрібно зараз - це щось справді надійне, де війна припиниться, і Росія припинить свою агресію," - заявив Столтенберг. Він підкреслив важливість надання гарантій безпеки для України та можливості стримувати майбутні загрози.

Заяви генсека НАТО були відповіддю на повідомлення про те, що союзники Трампа розробляють плани, які передбачають відмову від окупованих Росією територій та майбутнього членства в НАТО в обмін на мир.

Президент США Дональд Трамп вказав, що швидке завершення війни між Росією та Україною є головним пріоритетом.

Путін сформулював свої умови для завершення конфлікту, які включають визнання Україною російського суверенітету над незаконно анексованими регіонами, захист прав російськомовних, "денацифікацію" уряду та обмеження військового потенціалу. Київ відкинув такі умови. Андрій Єрмак, керівник офісу президента України, заявив: "Не буде жодного компромісу щодо незалежності чи територіальної цілісності".

У окремому інтерв'ю німецькому інформаційному агентству dpa Столтенберг висловив надію, що Україна стане членом НАТО протягом наступного десятиліття. Це питання очікується, що буде ключовою темою на майбутньому саміті альянсу у Вашингтоні.

Тим часом, союзники все ще обговорюють вимогу України щодо "незворотньої" пропозиції на членство, що вказує на складність дипломатичного ландшафту навколо триваючого конфлікту.

Нагадаємо, Путін при Орбані повторив ультимативні вимоги до України.

Читайте також