Білорус, який став на захист України. Згадаймо Даніїла Ляшука з позивним Моджахед

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам'ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Даніїла Ляшука.

Кожного дня о 9 ранку, українці вшановують пам'ять тих, хто загинув у російсько-українській війні. Сьогодні ми сповідуємо пам'ять про Даніїла Ляшука.

Даніїл Ляшук, 27-річний доброволець з Білорусі і колишній боєць роти "Торнадо" під позивним "Моджахед", загинув на фронті 31 березня цього року.

Хоча він не мав українських коренів, він мав українську душу. Данило Ляшук був відданий Україні до самої смерті. Він був хоробрим українським воїном, який з 2014 року боровся за Україну з високою самопожертвою.

Данієл Ляшук народився у місті Берестя на заході Білорусі, але з 14 років жив у Криму, де здобув освіту моряка. Він також займався спортом, зокрема бойовими мистецтвами і музикою.

Після анексії Криму, він приєднався до добровольчого батальйону "Торнадо", який діяв на сході України. У 2015 році Ляшука затримали в кримінальній справі проти батальйону "Торнадо". Його звинувачували у вчиненні низки особливо тяжких злочинів, зокрема катуванні людей в Луганській області та зґвалтуванні викрадених осіб. Він протиставився цим звинуваченням.

У 2017 році Ляшука засудили до 10 років, проте в червні 2021 року його звільнили згідно закону Савченко, за яким день у СІЗО рахується як два дні в'язниці. У березні 2022 року він повернувся на фронт. Він воював під Києвом, на Харківщині, Миколаївщині і виконував диверсійні операції на окупованій території Херсонської області.

Згідно з повідомленням Рефата Чубарова, Данієл отримав два поранення, коли доставляв у полон захопленого російського військового.

Його героїзм і бажання звільнити свою країну "Моджахед" запам'ятали всі, хто колись був з ним знайомий. Його брати згадують його з гордістю, вдячністю і сумом.

"Ти був доброю, хороброю і щирою людиною з власною честю. Ти був справжнім воїном, незважаючи на два серйозних поранення, ти повертався до фронту. Ти завжди казав мені, що найстрашніше для тебе - це випасти з бойового строю. Тепер ти назавжди в ньому", - написав Ігор Лаченков після смерті "Моджахеда".

"Главком" також приєднується до хвилини мовчання. Ми вшановуємо пам'ять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам'яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам'ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, всіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.