Більшість українців вважає, що без хабарів не обійтися: результати дослідження

Більш як половина людей в Україні вважає, що хабарі є необхідні. Це підтверджують результати опитування, яке провели соціологи з групи "Рейтинг".

Згідно з дослідженням, 53% опитаних погоджуються з думкою, що багато людей дають хабарі, оскільки вони вважають це необхідністю. Проти цього твердження виступили 24% респондентів.

Також було встановлено, що 49% опитаних підтримують твердження про те, що багато людей уникають сплати податків, якщо є така можливість. Та ж сама кількість людей вважає, що багато людей отримують субсидію, навіть якщо їм це не належить, але вони знаходять можливість "вибити" її. Про це не погоджується 35% респондентів.

Ще одна цікава статистика: 33% людей погоджуються з тим, що краще витрачати гроші на власні проблеми, ніж сплачувати податки.

Майже третина опитаних (31%) визнали, що використовують свої знайомства та зв'язки, якщо потрібна допомога від державних чи місцевих органів самоврядування. Проте є 48% респондентів, хто не практикує це.

Важливо зазначити, що дослідження, результати якого були опубліковані 27 листопада, було проведене за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на початку липня. У дослідженні було опитано 2000 українців віком від 18 років, проживаючих у всіх областях, за винятком тимчасово окупованих територій. Методом опитування було використано CATI (телефонні інтерв'ю, що проводяться за допомогою комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Це дослідження також вивчало рівень довіри українців до різних осіб та організацій.