Блокада кордону. Водій розповів, як українські далекобійники дурять колег, щоб пролізти без черги

Деякі водії-українці обманюють на кордоні, придбавши документи, що стверджують, що вони перевозять гуманітарку. Це дає їм можливість пройти до пункту перетину без черги. Про це повідомив український далекобійник Павло Павлов у інтерв'ю "Главкому".

За словами Павлова, автомобілі, які перевозять гуманітарну допомогу, мають пріоритет для проходження до пункту перетину кордону без очікування в черзі.

Але є ситуації, коли водії покупають документи, що засвідчують, що вони перевозять гуманітарку, і прикріплюють ці "докази" на лобове скло. Це дозволяє їм проїхати до пункту перетину без черги. При в'їзді на кордон вони видаляють ці документи зі скла. Водії таким чином часто обманюють своїх колег, - розповідає далекобійник.

Павлов підкреслює, що місцева транспортна служба надає перелік автомобілів, які необхідно пропустити, а інші перевіряють поліція.

Після перевірки автомобілі з нечесними водіями повертаються назад у чергу, пояснює далекобійник.

За словами далекобійника, правоохоронці на кордоні по-різному ставляться до українських водіїв.

Деякі поліцейські ввічливо спілкуються і намагаються допомогти, а інші провокують конфлікти. Коли черга нерухома протягом тривалого часу, водії згортаються та йдуть до кордону, щоб запитати причини затримки. Там їх зустрічають агресивно налаштовані поліцейські зі щитами і кийками, наче їх треба атакувати. Але ми хотіли просто поговорити і домовитися, розповідає Павлов.

Крім того, далекобійник стверджує, що отримати медичну допомогу на кордоні важко.

Немає швидкої допомоги, яка б чергувала поблизу кордону. Якщо потрібна допомога, можна лише зателефонувати швидкій. Якщо потрібні ліки, то слід повернутися до Хельма. Там є заправка, де можна взяти душ. Також можна заправитися, оскільки під час стоянки на місці ми витрачаємо пальне. Хоча би пів години на день потрібно працювати двигуну, щоб акумулятор зарядився. Також на вулиці вже холодно, тому потрібно нагріти салон, - підкреслює водій.

Павлов зазначає, що знав про можливість зупинки на кордоні, коли вирушав у рейс.

Він сподівався, що черга буде тривати максимум шість днів. Але були моменти, коли черга зовсім не рухалася протягом цілої доби, додає далекобійник.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники заблокували кілька пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Страйк викликаний скасуванням вимоги для українських перевізників отримувати дозвіл на перетин кордону.

Раніше було повідомлено, що польські перевізники загрожують цілодобовим блокуванням руху вантажівок на пункті пропуску "Медика-Шегині" на українсько-польському кордоні. Також була загроза блокування всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Якщо блокування в Польщі триватиме, то товаропотік буде перенаправлено на словацький та угорський кордони.