Бронювання по-новому: які зміни чекають на бізнес та працівників під час війни

Бронювання по-новому: які зміни чекають на бізнес та працівників під час війни

Система бронювання працівників в Україні потребує реформ

Система бронювання працівників під час війни в Україні потребує реформ для забезпечення балансу між потребами армії та економіки. Про це повідомляє матеріал Економічної правди.

Після двох років мобілізації кількість добровольців значно зменшилася, але армії все ще потрібні гроші на закупівлю зброї та виплату грошового забезпечення. Україна повинна шукати ці кошти всередині своєї економіки, тому важливо, щоб бізнес міг працювати і сплачувати податки.

Система бронювання, яка повинна була забезпечити баланс між потребами армії та економіки, насправді працює неідеально. Мінекономіки погодило, але потім скасувало наказ про бронювання працівників компаній, включаючи Favbet Tech, через негативний резонанс.

Наразі в Україні заброньовано близько 700 тис працівників, переважно з критичної інфраструктури. Бізнес має багато запитань до процедури бронювання - від її складності до термінів погодження наказів. Влада не веде діалог з представниками бізнесу щодо удосконалення процесу.

Проблеми з бронюванням відчувають навіть важливі сектори економіки, такі як банківський, транспортний та оборонний. Особливо складно забронювати працівників дефіцитних спеціальностей, а в ІТ-секторі заброньовано лише 1,5% спеціалістів.

Без зміни системи бронювання порушується баланс між потребами армії та бюджету. Працівники приховуються від мобілізації, що призводить до зменшення податкових надходжень.

Реформування системи бронювання повинно враховувати вимоги суспільства, бізнесу та Збройних Сил. Варто розглянути економічну концепцію бронювання, яка дає компаніям право забронювати людей, в залежності від обсягу сплачених працівником податків. Також слід спростити та діджиталізувати процедури бронювання.

Також громадськість ознайомилася з анонсом появи цифрового військово-облікового документа у Резерв+, а поліція розповіла про загрози українцям за ухилення від мобілізації.

Читайте також: