Чехія платитиме українцям, які повертаються додому

Українські біженці в Чехії матимуть право на захист до 2025 року, згідно з новим законом, підписаним президентом Петром Павлом. Вони повинні будуть реєструватися в електронному вигляді до 15 березня наступного року.

Закон також скорочує час перебування біженців у безкоштовному терміновому житлі до 90 днів, починаючи з вересня наступного року. Наразі цей термін становить 150 днів, за винятком вразливих верств населення.

Додатково, затвердженою поправкою скасовується можливість створення спеціальних класів або відділень для українських дітей та учнів у школах. Навчальні заклади зможуть коригувати навчальний зміст лише для українських дітей, учнів та студентів з тимчасовим захистом менше року.

«Якщо уряд погодить це, то Міністерство внутрішніх справ надаватиме іноземцям допомогу при добровільному поверненні, що означає оплату деяких витрат, пов'язаних з їх поверненням, як правило на території України», - зазначено в законі щодо «передчасного повернення».

Уряд також визначає типи відповідних витрат і максимальний розмір коштів на допомогу при добровільному поверненні. Іноземець може отримати таку допомогу лише один раз. Біженці можуть подати заяву на допомогу не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну дії посвідки на проживання.

Наразі в Чехії перебуває близько 380 тисяч українців, які отримали тимчасовий захист. За даними Мінпраці та соціальних питань, 123 тисячі біженців вже працюють на повний робочий день, що становить 60% від загальної кількості.

Найбільше українських біженців перебуває у Німеччині, де вони становлять третину від усіх шукачів притулку. Багато українців також перейшли з Польщі до Люксембургу та Кіпру. Але найбільше навантаження несе саме Чехія, де чисельність українських біженців становить 3,3% від чисельності населення країни.

В наступному році Чехія прийме рішення щодо того, як ставитиметься до українських біженців, які хочуть постійно проживати в країні.