Чи мобілізують людей із інвалідністю? Коментар військового адвоката

Нові правила про мобілізацію можуть привести до зловживань, - військовий адвокат

Законопроєкт №10378, що стосується мобілізації, може відкрити ціле поле для зловживань, особливо від Територіальної комісії з контролю (ТЦК). Про це повідомив адвокат Роман Кичко.

Основна проблема в законопроєкті стосується відстрочки для осіб, у яких є родичі з інвалідністю. Зміни, внесені щодо цієї норми у червні 2023 року, можуть призвести до зловживань від ТЦК.

Як адвокат, можу сміливо повідомити, що ТЦК після цих змін взагалі почали всі поняття прирівнювати до утримання, догляду, опікунства. Словом, з'явилося ціле поле для зловживань. Фактично, якщо були, наприклад, син та донька у особи з інвалідністю, вони втратили право на відстрочку. Наразі вказану норму звану змінюють. По перше, прибирають третю групу інвалідності дружини як підставу для відстрочки. По-друге, батько/мати з інвалідністю І-ІІ групи нібито обиратимуть, хто буде отримувати право на відстрочку. Для прикладу син або ж донька. Чому нібито? Тому що, автори проєкту закону нечітко прописали зміни», - заявив Роман Кичко.

За словами адвоката, якщо законопроєкт буде прийнятий у такому вигляді, це призведе до зайвого навантаження на медико-соціальні та лікарсько-консультативні комісії. Вони змушені будуть виносити рішення про догляд за особами з інвалідністю.

Також, адвокат зазначив, що у законопроєкті не вказано, що застосування обмежень до військовозобов'язаних буде здійснюватися на підставі рішення суду. Це може призвести до того, що керівник Територіальної комісії та Соціальної підтримки самостійно обиратиме, на кого накласти обмеження без судового рішення та правоохоронних органів.

Це критично небезпечна норма, оскільки проєкт не містить положень, відповідно до яких будуть перевірятися підстави та законність такої процедури, - попереджає адвокат.

Роман Кичко нагадав, що у минулому деякі представники ТЦК та Соціальної підтримки зловживали своїми повноваженнями, використовуючи "Укрпошту" для викликів військовозобов'язаних.

Особа навіть не знала, що така повістка була. Після того, як військовозобов'язаний не з'явився за повісткою, ТЦК та СП за власною ініціативою, вважаючи таку повістку врученою, передавали до правоохоронних органів відомості, що така особа є "ухилянтом". Це відбувалося в порушення всіх можливих норм законодавства, - згадує Роман Кичко.

Зараз існує загроза збільшення кількості судових спорів, скарг та кримінальних проваджень, якщо законопроєкт буде ухвалено у такому вигляді.

Наразі Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію та військовий облік. Зокрема, пропонується змінити призовний вік та встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від військового обліку та служби.