Ціни на заправках: чи варто водіям панікувати через нові акцизи

Ціни на заправках: чи варто водіям панікувати через нові акцизи

Експерт з Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн прогнозує, що підвищення акцизів на паливо в Україні не значно підвищить ціни на бензин та дизельне пальне.

У разі затвердження запропонованих ставок акцизу, вартість дизпалива може зрости в середньому на 2 гривні за літр, а бензину - на 1,5 гривні, що складе близько 3% зростання.

"Якщо відбудеться чергове зниження цін на нафтопродукти на світовому ринку, то зменшення закупівельної ціни зможе компенсувати підвищення акцизів", - пояснив Куюн.

Експерт також вказав, що наразі на українському ринку панує сприятлива ситуація, і ціни на паливо стабільні. Він наголосив, що поточна ситуація відрізняється від минулорічної, коли підвищення акцизів призвело до значного подорожчання пального.

Щодо попиту на пальне для генераторів, Куюн вважає, що попит збільшився через вимкнення електроенергії, але це не становить проблеми для ринку. Він зазначив, що бізнес може доставити більше ресурсів, якщо потрібно.

Куюн також вважає, що нещодавні атаки на нафтобази не спричинять значних збоїв на ринку. За його словами, нафтобази переважно використовуються для перевантаження палива з залізниці на автотранспорт, а не для зберігання запасів.

Ціни на АЗС в Україні

Читайте також: