"Цінова стеля" G7 більше не діє на російську нафту

Нафта з Російської Федерації дорожчає попри "цінову стелю" з боку G7.

Російська нафта зростає в ціні, оскільки європейські страховики і судновласники продовжують працювати з росіянами, пише Bloomberg.

"Російська нафта із західних портів країни подорожчала разом із основними ф'ючерсами. Основна нафта РФ Urals торгується за 85,35 доларів за барель у балтійському порту Приморськ і 86 доларів з чорноморського порту Новоросійськ", свідчать дані Argus Media Ltd.

Раніше в G7 заявляли, що не переглядатимуть "цінову стелю" на нафту з Росії, ліміт якої встановили на рівні $60 за барель.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Хоча після повномасштабної війни в Україні ціни на російську сиру нафту впали до 30 доларів за барель і менше, в останні місяці нафта з РФ дорожчає. Росія разом із Саудівською Аравією скорочує морські перевезення. Тому будь-які вигоди від цінової стелі зменшуються, адже європейські страховики і судновласники продовжують працювати з Москвою", зазначає видання.

Російській Федерації вдалося уникнути санкцій G7 на більшу частину експорту нафти. Росія все ще покладається на європейське судноплавство для транспортування своєї нафти, навіть попри те, що її поставки перевищують граничні ціни, встановлені G7.

Механізм G7 дозволяє третім країнам купувати російське паливо, використовуючи західне страхування суден, якщо є докази, що покупка не перевищує ціновий ліміт: $60 за барель сирої нафти, $45 за барель важкого палива і $100 за барель легкого палива, такого як бензин чи дизельне паливо.

З середини липня ціна російської нафти перевищила встановлений G7 граничний поріг $60 за барель. У Міністерстві фінансів США наголошують, що це нормально. Санкції, мовляв, усе одно працюють.