Чому депутати масово складають мандати

Депутатство більше не є таким вигідним заняттям, як раніше. Навіть ті, хто раніше розглядав свій мандат як шанс на інвестиції і майбутнє впливове становище, зараз відмовляються від своїх повноважень.

Чи не це є досягненням нинішнього парламенту?

Імунітет скасували, кнопкодави викриті, лобістські ініціативи зменшували, відповідальність за неправдиві декларації підвищили, а ПЕПами ставали довічними супутниками.

Тепер бізнесменам-політикам важко і невигідно. Виїжджати на переговори з партнерами? Це потрібно отримати дозвіл від Голови Верховної Ради. Поїхати на відпочинок? Статися фігурантом скандалу на Мальдівах. Подати правдиву декларацію? Стати фігурантом антикорупційного розслідування. Подати неправдиву? Стати фігурантом кримінального провадження.

Це справжня головна біль.

Тому можна очікувати масове відставання депутатів. Якщо всі заяви будуть розглядатися, то через півроку в парламенті може залишитися така мала кількість депутатів, що це підігріває дискусію про конституційність Ради.

Але.

Коли ви купували свій мандат або робили обіцянки в окрузі, ви не думали використовувати свій державний статус для власної користі. Ви мріяли відбити вкладення впродовж року або двох. Проте, ви зовсім не думали про реальну роль народного депутата - служити державі і народу.

Тому я особисто не збираюся голосувати за звільнення депутатів від їх мандатів, якщо вони не мають поважних причин, пов'язаних зі своїм здоров'ям чи важкими життєвими обставинами.

Або представте довідку, або лишайтеся і служіть. Ви складали присягу.