Чому світ забуває нашу війну

У світі існує приблизно 200 країн, кожна з яких має свої проблеми та внутрішні проблеми. Люди часто вважають себе центром Всесвіту, але це не так. Наша планета перебуває величезному конфлікті, який може розповсюдитися й поза межі Східної Європи. Та лише небагатьом це зрозуміло.

Члени різних урядів та парламентів займаються своїми внутрішніми проблемами, оскільки саме ці проблеми визначають їх політику. Ми не розповідали свою історію так, щоб вона перевищувала важливість внутрішніх справ. Ми не стали центром уваги, як герої серіалу, який дивляться щовечора.

Частково, це сталося через відсутність великих новин. Проте, головна причина полягає в тому, що ми не показували свою історію світу. Ми маємо посилити нашу дипломатію, як професійну, так і народну, залучити митців, підприємців, істориків, ветеранів та інших. Мусимо зупинити практику, коли дипломатами стають прості туристи. Також треба посилити наші зусилля в побудові багатопартійних відносин та використовувати міжпарламентські майданчики. Ми повинні бути на сценах світу, де присутні росіяни, та перебивати їхні наративи своїми. Ми повинні протистояти їхням історіям на кожній трибуні та розповідати свою. Ми маємо створити враження благословенного Давида, який, відчайдушно боровшись, протистоїть Голіафу, а не маленькій корумпованій автократії поруч із великою корумпованою автократією.

Наші провали в зовнішній політиці мають об'єктивні причини, але ми не можемо дозволити собі надалі зазнавати поразок. Кожна поразка має научити нас тому, що ми робимо не так.

Згадайте також:

  • Time назвав людину року: на щастя, це не Путін
  • П’єр Мірель: Не бачу, як Україна може приєднатися до ЄС, якщо не буде якогось мирного договору з Росією
  • Як перемогти у війні. Рецепт від хорватського генерала