Чому Велика війна буде тривалою

Ми вже протягом тривалого часу вивчаємо експорт російської нафти та нафтопродуктів з портів Чорного та Азовського морів. Цей експорт є основним джерелом фінансування війни і, на наше здивування, його обсяги не тільки не зменшуються, а навіть зростають.

Росія використала час, що був до введення ембарго, та успішно переорієнтувала свій експорт на Азію та частково на Африку. Проте, хоча ЄС та G7 вже багато місяців тому встановили заборону на експорт, вчора танкер New Spirit з Мальті прямим рейсом доставив нафтопродукти з Новоросійська в іспанський порт Мотріль.

Цей приклад показує, що в Іспанії або не контролюють санкційний режим, або закривають очі на порушення. Зрозуміло, що для того, щоб реагувати на такі порушення, не потрібно проводити складні розслідування або спецоперації. Просто потрібно встановити державні структури по контролю за виконанням санкційних режимів в кожній країні ЄС.

Поки триває незаконний нафтовий експорт, Росія продовжуватиме фінансувати війну, отримуючи кошти через посередні країни. З моменту встановлення ембарго, Росія експортувала в близько 7 млн тонн нафтопродуктів до країн ЄС, навіть до США. Це лише нафтопродукти, а кількість сирої нафти складає 8 млн тонн з грудня 2022 року.

Це серйозна проблема, і її необхідно вирішувати. Важливо пояснити країнам ЄС, яким ми вдячні, що необхідно забезпечити контроль за виконанням санкційних режимів. Інакше, ЄС може потрапити в ситуацію, коли витрачатиме кошти на зброю для України, тоді як окремі країни ЄС платитимуть Росії за снаряди і ракети проти України.

Додатково можна прочитати:

  • Ізраїльські банки висунули ультиматум для росіян
  • Санкції в дії. Росіяни посилюють режим економії
  • ЄС може представити 12-й пакет санкцій проти РФ уже цього тижня