Декларації чиновників стануть доступними для всіх: НАЗК назвало терміни

У грудні 2023 року в Україні буде доступний публічний Реєстр декларацій, як повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

На даний момент агентство вилучає інформацію щодо декларантів, які є членами сімей осіб, зайнятих у сфері безпеки, з публічної частини Єдиного державного реєстру. Протягом наступних декількох тижнів буде завершено цей процес та забезпечено відкритий цілодобовий доступ до Реєстру з дотриманням безпекових заходів.

НАЗК звертає увагу декларантів та ініціаторів відміни публічного доступу, що час для подання відповідних заяв до НАЗК ще обмежений.

Генеральний штаб України є ініціатором вилучення декларацій осіб, які призводяться до Збройних Сил України. Нагадаємо, що з цими заявами можуть бути вилучені не лише декларації, а й повідомлення про зміни в майновому стані, подані протягом усього періоду. Документи, на які застосовані заходи захисту на підставі заяв, автоматично закриваються.

Вилучення документів з публічної частини Реєстру буде здійснюватися НАЗК за заявами ініціаторів та залишатиметься в силі до закінчення чи скасування воєнного стану. Але в певний період часу вони будуть доступні для загального огляду.

Повний публічний доступ до Реєстру буде надано НАЗК після закінчення або скасування воєнного стану в Україні.

Нагадаємо, що у вересні Верховна Рада прийняла законопроект про електронне декларування, за яким було внесено правки президента Зеленського. У жовтні президент підписав законопроект №9534, який передбачає повернення та доступ до електронних декларацій.