День Святого Миколая. Як святкує увесь світ

Свято Миколая є одним з улюблених дитячих свят. Святий Миколай дає дітям почуття радості та щастя, а також нагадує їм про необхідність бути чемними та слухняними. Українські діти тепер відзначають День святого Миколая разом з більшістю християн у світі. Церковна реформа стала причиною зміни дати свята на більш точну, а різдвяно-новорічний сезон розпочинається раніше.

Кожна країна підготовлюється до свята по-своєму. У Греції, Албанії, Сербії та Болгарії, День Святого Миколая відзначають напередодні, 5 грудня. Це день посту, а не дарування подарунків. У Бельгії та Голландії діти залишають черевики перед каміном для Святого Миколая. Вони кладуть у черевики овочі або солодощі для його супутників.

У Словенії, напередодні свята, проводяться процесії з фігурою Святого Миколая або Міклавжа, який супроводжується солодкими ангелами та пустотливими парклами. Вони дарують радість дітям, роздаючи солодощі. Вночі Святий Миколай залишає подарунки дітям в тарілках або кошиках, які вони ставлять йому ввечері зі смаколиками та маленькими подарунками. Для непослухливих дітей він може залишити гілочки.

У Нідерландах, Сінтерклаас, це краще відомий як Святий Миколай, приходить до країни на пароплаві з Іспанії. Він має своїх помічників - Чорних Пітерів, які беруть участь у роздачі подарунків. Святий Миколай розносить подарунки на своєму білому коні у ніч перед святом. Дітям слід бути послухняними та слухати дорослих протягом року, щоб отримати подарунок. Перед сном 5 грудня діти залишають чоботи біля каміна та покладають в них їжу для коня Святого Миколая. Уранці вони знаходять подарунки та цукерки у своїх чоботях.

У Чехії, Святий Миколай приходить у вигляді єпископа з золотим посохом та яскравою одежиною. Діти вішають панчохи або ставлять чоботи перед дверима, вірячи, що отримають подарунки.

У Франції, Святий Миколай вважається покровителем Лотарингії. В місті Сан-Ніколя-де-Пор відбувається святкова процесія з Святим Миколаєм та його привидом. У багатьох містах проводяться ходи, печуться пряники та булочки, а діти обмінюються подарунками.

У Польщі, Святий Миколай приходить як єпископ з золотим посохом та яскравою одежиною. Діти вішають панчохи або ставлять чоботи, сподіваючись отримати подарунки.

В Албанії святкують День Миколи Зимового. Це свято відзначають напередодні та весь день 6 грудня. Люди розміщують свічки у будинках та додержуються посту до півночі. Святкова трапеза включає смажене м'ясо та спеціальні страви. У Італії, Святий Миколай вважається покровителем родини, і особливо святкують це свято серед незаміжніх жінок. У деяких італійських провінціях дарують подарунки дітям та організовують ярмарок.