День учителя 2023: коли вітаємо педагогів та що потрібно знати про свято

День учителя 2023: коли вітаємо педагогів та що потрібно знати про свято

Цього року День вчителя в Україні припадає на 1 жовтня. Це свято відзначають традиційно у першу неділю жовтня.

Цього дня вітають з професійним святом не лише вчителів, але й усіх педагогів та освітян.

Зателефонуйте своєму колишньому класному керівникові, вчителям, першій вчительці та привітайте їх зі святом.

Цікаво, що вчителі мають ще одне додаткове свято Міжнародний день вчителя. Воно припадає на п'яте жовтня і святкується в більшості країн світу.

Історія свята

Професія вчителя вважається однією з найдавніших, яка існує так само довго, як і людство. Перші школи у світі виникли ще в IV тисячолітті до н.е. А ось у Київській Русі (на території сучасної України) професія вчителя з'явилася одразу після прийняття християнства. Найбільшого поширення вона зазначала за часів правління князя Ярослава Мудрого.

Офіційно День вчителя в Україні почали святкувати від 1980 року. Оскільки святкування завжди припадає на неділю, у п'ятницю, яка передує цьому дню, проводять особливі заходи у школах та університетах.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Цікаво, що саме слово "педагог" прийшло до нас зі Стародавньої Греції. Але в той час так називали рабів, на яких покладали функцію догляду за дітьми. Вони зазвичай відводили дітей до школи, а потім забирали їх. В буквальному значенні це слово можна перекласти як "той, що веде дитину". А сучасні педагоги є для дітей провідниками в захопливий світ нових знань і умінь.

Другий місяць осені розпочнеться з державної дати. Першого жовтня українці будуть відзначати День захисників і захисниць України, яке припадає на Покрову Пресвятої Богородиці за новим церковним календарем.

Також 1 жовтня своє професійне свято будуть відзначати вчителі. Але в честь цього дня додаткових вихідних не передбачається.

Читайте також: