Для блокування кордону немає жодних підстав – посол України в Польщі

Проводяться перемовини з урядом Польщі щодо блокади кордону. Були досягнуті певні компроміси й знайдено спільні точки. Така інформація була надана посолом України в Польщі Василем Зваричем в коментарі для Укрінформу.

Зварич заявив, що все можливе робиться, щоб зупинити протести якнайшвидше і розблокувати кордон. Проводяться переговори з польським урядом і вже були досягнуті певні узгодження. Він висловив надію, що цих пропозицій, які були розроблені спільно з польськими колегами, буде достатньо для того, щоб припинити процес блокади.

Зварич також зауважив, що кожен день блокади себе проявляє великими збитками, як для української економіки, так і для бізнесу Польщі й інших країн. Його думка полягає в тому, що не існує жодних підстав для продовження акцій з обмеженням руху через кордон.

Зварич підкреслив, що питання щодо дозволів для міжнародних вантажних перевезень не повинно вирішуватися наразі. Вважається, що це є відповідальність Європейського Союзу і його треба обговорювати разом з представниками Брюсселя.

Однак посол зазначив, що у зв'язку з російською агресією неможливо повернути дозволи наразі, оскільки це лише загострить ситуацію в економіці України. З урахуванням умов війни, збільшення доходів до державного бюджету стає надзвичайно важливим для зміцнення обороноздатності України.

Зварич висловив надію на те, що учасники протестів зрозуміють важливість прийняття рішень, які вже були запропоновані польським урядом. Він закликав розблокувати кордон і возити перемовини, оскільки іншого виходу немає.

Необхідно згадати, що з 6 листопада польські перевізники заблокували кілька пунктів пропуску на кордоні між Польщею та Україною. Це сталося через скасування вимоги отримувати дозвіл на перетин кордону для українських перевізників.

Додатково, на українсько-польському кордоні пункт пропуску "Угринів - Долгобичув" відкрився для порожніх вантажівок, які перетинають кордон з України.

Також, варто зазначити, що перевезення патрульного корабля SAFE Boats International, який був надісланий у допомогу Україні зі сторони уряду США, було заблоковано на українсько-польському кордоні.