Для Заходу війна – це виклик, який треба оперативно нейтралізувати

В західному світі тема війни не має сакрального значення і викликає негативну реакцію. Це почалося ще з часів Другої Світової Війни, коли Совєтський режим підтримував ідею війни і використовував її для своїх цілей. Для них війна була символом перемоги та гордості. На Заході же війна була швидко відкинута як жахливе минуле, і не було жодної глорифікації героїв або подій війни.

Східна Європа живе в іншій реальності. Нам довелося пережити покарання після війни, бути в підвладній радянському режимі. Тому ми любимо війну, роздуваємо її значення і не покидаємо минуле. Західний світ же став відкидати війну як пережите лихо, і швидко рухався в сторону благоденства, свободи та прав людини. Для них війна стала темою, яку треба відкинути і рухатися далі.

Дуже глуздливим виглядає порівняння думок західної та східної культур. Наприклад, недавній випадок, коли дві пенсіонерки тримали собі частину пенсії протягом року, аби купити дрони-камікадзе. Це було щось неприйнятне за стандартами західної культури, де громадянин повинен бути відповідальним громадянином, що сплачує податки, а не тратить їх на такі речі.

Отже, ми живемо в різних світах, з різними поглядами на війну. Для Заходу вона є викликом, який треба позбутися, а для нас вона є священним символом і надалі залишається невід'ємною частиною нашої ідентичності.