Двопартійна підтримка допомоги США Україні ослабла: опитування показало, що думають американці

Двопартійна підтримка військової допомоги США Україні ослабла.

Водночас, більшість американців як і раніше підтримують відправку додаткової зброї і матеріалів українцям. Про це йдеться у дослідженні, яке у середині вересня провела Чиказька Рада з глобальних справ, передає The Washington Post.

Опитування показало, що 63% дорослого населення США підтримують надання додаткової зброї та військових поставок українському уряду. Це можна порівняти з 65% в листопаді минулого року, але менше, ніж 72% в липні 2022 року.

Водночас серед республіканців підтримка зараз становить 50%, що на 18 процентних пунктів менше, ніж у липні 2022 року. Підтримка демократів становить 77%, майже не змінившись з 79% влітку 2022 року.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Скільки американці готові підтримувати Україну

Опитування Чиказької ради виявило неоднозначну підтримку ідеї допомоги Україні на невизначений термін. Так, 49% погодилися, що "Сполученим Штатам слід переконати Україну укласти мир якомога швидше, щоб уникнути наслідків для американських домогосподарств, навіть якщо це означає, що Україна втратить частину території".

Аналогічна частина (47%) заявила, що Сполучені Штати повинні підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, навіть якщо в результаті американцям доведеться платити більш високі ціни на бензин і продукти харчування.

Більшість американців (55%) вважають, що ні Росія, ні Україна не мають переваги у війні, порівняно з 46% в листопаді минулого року. Тоді 26% заявили, що перевага є в України, і такий же відсоток заявив, що перевага у Росії. З тих пір сприйняття становища України погіршилося: 29% заявили, що у Росії є перевага, а 14% віддали перевагу у військовому відношенні українцям.

Мало хто очікує швидкого припинення конфлікту: 34% кажуть, що бойові дії триватимуть "більше року", ще 34% кажуть, що вони триватимуть ще два-чотири роки, а 15% кажуть, що вони триватимуть п'ять років і більше.

Як ставлення до президента України

Володимир Зеленський продовжує користуватися популярністю в США: 67% оцінюють його позитивно, порівняно з 81% у березні 2022 року. Його рейтинг серед республіканців за цей період впав на 26 пунктів, але 55% продовжують мати про нього позитивне враження.

Американці майже єдині в тому, що звинувачують у війні президента Росії Володимира Путіна, причому близько 9 з 10 демократів і республіканців кажуть, що він заслуговує "великої" або "достатньої" провини.

Опитування Чиказької ради проводилося в інтернеті з 7 по 18 вересня серед 3242 дорослих по всій країні. Похибка вибірки для загальних результатів становить плюс-мінус два процентних пункти.

У Палаті представників Сполучених Штатів голосуванням двох партій відправили у відставку спікера Кевіна Маккарті.

Раніше Маккарті заявляв, що хоче допомогти Києву, але проблеми США мають бути в пріоритеті.

За його словами, нині на американському кордоні помирає більше громадян його країни, ніж на війні в Україні.

Президент США Джо Байден закликав Конгрес оперативно затвердити допомогу Україні, яку було виключено із плану тимчасових витрат.

Байден наголосив, що Сполучені Штати "категорично не можуть дозволити" припинення американської підтримки України за жодних умов.