"Є всі важелі": у Раді сказали, чи внесуть до закону про мобілізацію норми про аспірантів-контрактників

Кабінет Міністрів має важелі для вирішення питання з аспірантами-контрактниками

Голова комітету Верховної Ради Сергій Бабак вважає, що Кабінет Міністрів України має всі необхідні засоби для вирішення питання з аспірантами контрактної форми навчання, не потребуючи змін до закону про мобілізацію. Про це він заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що норма про аспірантів-контрактників є незаконною і суперечить Конституції.

Ми вважаємо цю норму незаконною, вона суперечить Конституції. Навіть на нарадах з Генштабом та Міноборони, які у нас були раніше, перед внесенням другої версії закону, коли йшлося про аспірантів, я показав цифри і сказав, що ми бачимо проблему, але ми не бачимо законного способу це передбачити у законі. Або ця норма має стосуватися всіх або нікого. - сказав він.

За словами Бабака, Кабінет Міністрів має можливість прийняти рішення з цього питання. Зокрема, вони можуть встановити умови прийому до аспірантури, ввести професійний іспит, щоб відсіяти непідготовлених кандидатів.

Він також вважає, що ухвалою уряду можна передбачити проміжне складання освітнього компоненту під час навчання в аспірантурі.

Відповідаючи на запитання щодо підтримки його пропозиції в залі парламенту, Бабак висловив надію, що Рада має потенціал підтримати рішення комітету з вилучення норми про аспірантів-контрактників з закону про мобілізацію.

Нагадаємо, закон про мобілізацію може набути чинності на початку квітня.